Sa(n)jam knjige

Po drugi put ove godine otvorena jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Istri

 Dusko Marusic/CROPIX
U prostoru nekadašnje Arene trikotaže smjestilo se više od 30.000 naslova i 250 nakladnika

Brijunski tango u izvedbi direktorice Sa(n)jma knjige u Istri Magdalene Vodopije otvorio je po drugi puta ove godine jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Istri, ali i šire – 27. sajam knjiga u Istri i oduševio sve prisutne. On se kao i ovog proljeća nalazi na drugoj lokaciji – u prostoru nekadašnje tekstilne tvornice Arenatrikotaže. Na neki način, time je sajam knjige htio dati obol radništvu najvećeg istarskog grada. A ovogodišnja tema desetodnevne manifestacije posvećene ljubiteljima knjige, autorima i izdavačima je ljubav o kojoj se na otvorenju uz COVID potvrde jako puno govorilo. Svaki je govornik htio nešto reći o ljubavi i pohvaliti sajam koji je usprkos epidemiji uspio u 2021. nadoknaditi neodržanu manifestaciju iz 2020. i postaviti novu samo pet mjeseci kasnije.

- Svi smo mi ljubavlju vezani za knjige. Zato jer nas knjige vezuju za ljubav. Teško da je itko od nas do ljubavi došao bez pomoći knjiga. To se često zaboravlja. Knjige su dale riječi našim ljubavima, osmislile ih, oplemenile ih i ohrabrile ih, kazao je na otvorenju sajma veliki intelektualac i urednik, možda najveći ovih prostora, Ivan Čolović. On sa svojom Bibliotekom XX vek slavi 50 godina postojanja, i to baš u Puli. Podsjetio je na mnoge književne likove koji su zahvaljujući napisanoj riječi otkrili ljubav.

image

Filip Zoričić, Magdalena Vodopija i Ivan Čolović

Dusko Marusic/CROPIX

- Ljubav i sloboda idu zajedno. Ljubav se ne može zadržati u granicama moralne, vjerske, klasne ili nacionalne korektnosti. Prava je tek kada iz tih granica iskorači. I tome nas knjige uče. Kada se od od ljubavi traži da ostane u granicama koje moralno politički autoriteti propisuju, ona po pravilu nestaje i pretvara se u mržnju, kazao je Čolović.

Upravo je ovaj legendarni urednik tim riječima i otvorio sajam koji uvijek ima specijalan program prvog dana. A to je ovaj put bilo glazbeno iznenađenje prema režiji umjetnika Matije Ferlina i scenariju dramaturga Gorana Ferčeca – nastup Magdalene Vodopije. Program je vodila glumica Dijana Vidušin citirajući mnoge ljubavne misli u pratnji pulskih glazbenika Maura i Irene Giorgi te istarskog etnomuzikolog Darija Marušića. Vidušin je kazivala "Pjesmu nad pjesmama" u prepjevu Drage Orlića i Danijela Načinovića, "Dvadeseti sonet" Williama Shakespearea, "Fragmente ljubavnog diskursa" Rolanda Barthesa, "Utorak" Irene Vrkljan i "Brijunski tango" Boška Obradovića.

Inače, na otvorenju je bilo uz ljubav najviše riječi i o legendarnom istarskom novinaru, publicistu, satiričaru, književniku i kulturnom djelatniku Dragi Orliću koji je preminuo ove godine. Zbog toga je njemu i ovaj pulski sajam posvećen i baš je zato Vodopija otpjevala Brijunski tango, omiljenu pjesmu Drage Orlića. Pjesmu koja u sebi tako dobro sažima ljubav, prijateljstvo, strast, zajedništvo, taj autentični svijet Drage Orlića, 1992. godine je napisao Boško Obradović, prepjevao Srđa Orbanić i uglazbio Bruno Krajcar, a za potrebe otvorenja Sajma glazbu je prearanžirao istarski etnomuzikolog Dario Marušić.

image


Dusko Marusic/CROPIX

- Meni je on bio zanimljiv je je bio fantastično ironičan, bio je i pozitivno dišpetan. Njegova pjesma Tone livi, Kartulina, Prsten su fantastične pjesme. A kada je riječ o ljubavi ima jedna pjesma nad pjesmama gdje se ne govori samo o ljubavi, nego i nama kao ljudima i nama kao političarima na koji način bismo trebali razmišljati. Ona kaže: ljubav ne zavidi, ne hvasta, nije nepristojna, čini dobro. Baš to čini ovaj sajam, kazao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je svima poželio da se knjigom borimo protiv revolucije društvenih mreža.

- Želim i da kroz pisanu riječ progovaramo o slobodi s kojim se danas svi hvale, a nije to baš tako. Jer sloboda zaziva odgovornost. Maske na našim licima su manje važne od onih svakodnevnih maski koje ne smijemo nositi, zaključio je pulski gradonačelnik.

Publiku u Puli pozdravila je izaslanica ministrice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti, a referirajući se na temu sajma napomenula je da "o ljubavi nije lako govoriti, pogotovo u ovim vremenima kada je nije niti lako pronaći. Sigurna sam da će Sajam o ljubavi govoriti na sveobuhvatan način". Osvrnula se i na važnost manifestacije, pogotovo u ova pandemijska vremena.

- Sajam nudi prijateljsku atmosferu koja je istovremeno i kreativna i opuštena, duboko promišljena, ali nikako nije ograničena strogim manifestacijskim granicama. Čitanje nas vodi svemu onome što bi htjeli biti, a to je dobri ljudi, zaključila je Tudor Perković.

Prisutne je pozdravio zamjenik župana Istarske županije, Tulio Demetlika.

- U ova teška vremena Magdalena Vodopija uspjela je pogoditi temu ljubavi, jer nas je podsjetila da, kao što kaže Oliver Dragojević: ljubav može promijeniti svijet, kazao je i osvrnuo se i na pjesnika Dragu Orlića i spomenuo njegovu čakavicu, tradicionalni govor, identitet i autohtonost kojom je uspio zaštiti (regionalne) vrijednosti.

- Orlić je svoju ljubav usmjerio prema radu u kulturi, zaključio je Demetlika.

Da podsjetimo, u prostoru nekadašnje Arene trikotaže smjestilo se više od 30.000 naslova i 250 nakladnika. Sa(n)jam knjige trajat će od 19. do 28. studenog, a pulska će publika imati prilike uživati u programima koji će se održavati u novootvorenoj hali 2 Arena trikotaže i ugodnoj atmosferi Shipyard puba sudjelovat će više od četrdeset stranih i domaćih autora i autorica, mnogi od njih premijerno u Puli predstavljaju svoje knjige. Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima sve do 70 posto. Uz program uživo, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan i u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala. Cjelokupni program 27. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:51