Mjesec hrvatske knjige - Nacionalna manifestacija svečano otvorena u Gradskoj knjižnici Požega

FOTO: požega.hr

16.10.2021. | 09:28 | pozega.hr
IZVOR: pozega.hr
Pregleda: 3265

Svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige 2021., manifestacija posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, koja se 27. godinu za redom održava od 15. listopada do 15. studenoga. Tradicionalno se održava u obnovljenim, preuređenim ili novootvorenim knjižnicama, zbog čega je upravo naša Gradska knjižnica Požega bila odabir za domaćina, budući da je ove godine kompletno dovršena njena rekonstrukcija.

Organizatori svečanog otvorenja su Knjižnice grada Zagreba i Gradska knjižnica Požega, a pokrovitelj je Grad Požega. Otvorenju su prisustvovali ministrica kulture i medija i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnika Grada Požege i izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske dr.sc. Željko Glavić, zamjenik požeško – slavonske županice Ferdinand Troha, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej te zamjenica predsjednice Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema Vedrana Lugić.




O ovogodišnjem programu Mjeseca hrvatske knjige govorila je predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije Višnja Cej, dok se u ime domaćina obratila ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, pod čijim je vodstvom, uz veliki uloženi trud cjelokupnog knjižničnog osoblja, Gradska knjižnica Požega ušla u povijesni trenutak otvorenja nove zgrade, nove knjižnice. U knjižnici koja je otvorena nakon dugogodišnjeg procesa obnove i dogradnje u točki vremena koja će zauvijek biti obilježena pandemijom, u razdoblju knjiga ima snažnu konkurenciju u novim medijima, okosnica njenog govora bili su – izazovi. Jer, kako je naglasila – izazov postaje prepreka tek kada počnemo razmišljati o odustajanju.


- Na prvom mjestu izazov je baviti se promocijom knjige danas. Knjiga se danas bori s raznim digitalnim sadržajima i često gubi bitke kod većine. I onda na tom putu između knjige i korisnika, stoje knjižničari. Mi knjižničari gradimo mostove između ljudi i knjige, budući da nismo samo posrednici kod posudbe i vraćanja, nego smo postali najsnažniji promotori knjige i čitanja upravo razvijajući i provodeći brojne programe u svojim knjižnicama. Posebno se to osjeti na nacionalnoj razini upravo u Mjesecu hrvatske knjige, posebno ove godine kada smo, pandemiji unatoč, pokrenuli brojne dodatne programe. Pola godine, nakon što smo otvorili knjižnicu u Požegi možemo se pohvaliti sa sljedećim rezultatom – 397 organiziranih događaja od 15. ožujka do danas! Što znači da se u požeškoj knjižnici svaki dan održava u prosjeku 2,6 događaja. I svaki od tih događaja posredno ili neposredno upravo promovira knjigu, promovira čitanje, podučava i zabavlja. Izazov je dakle, baviti se promocijom knjige danas, ali smisla ima.



Drugi izazov s kojima se nosimo – knjižnice su kulturna, informacijska središta zajednica. One čuvaju jučer, da bismo imali sutra. Ipak, ono što se posredstvom knjižnice zajednica dobije, ne može se, nažalost materijalno iskazati, ne može se tako vrednovati, ali se mora cijeniti. Knjižnice nisu tvornice koje proizvode i zapošljavaju, one obogaćuju na duhovnoj razini i budući da to nije mjerljivo zaista ponekad nađemo pred izazovom da si postavljamo pitanja – treba li i koliko ulagati u knjižnice i dodatne programe? Isplati li se knjižnice razvijati ili je dovoljno samo održavati ih? Ponekada je zaista teško opravdati ulaganja u kulturu. Ali, prije 15 godina, na ovom istom mjestu gdje se nalazimo bilo je zapušteno dvorište. Tada je trebalo imati izoštreno vizionarsko oko i prihvatiti izazov. Dobrom suradnjom ministarstva, Grada i knjižnice te silnim izazovima unatoč, mi danas ovdje ne sjedimo u zapuštenom dvorištu već u Galeriji svjetlosti. I,konačno, dovršen je projekt koji spaja staro i novo, koji ruši viziju knjižnice kao prostora koji skladišti i pretvara ju u prostor koji okuplja. - rekla je ravnateljica.



 Prigodnim riječima nazočne je pozdravio zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, a posebne pozdrave uputio je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

- Ovo prelijepo zdanje požeške knjižnice izvrsno je uklopljeno u dugovječnu, kulturno-povijesnu tradiciju grada Požege. Požega i u ovom području ima dugu tradiciju, a ovog svega, kako je rečeno, a red je da ja kao gradonačelnik to i naglasim, ne bi bilo da nije bilo volje, htijenja, entuzijazma i pomoći, financijske i svake druge. Stoga se zahvaljujem svima koji su uložili trud u realizaciju i osmišljavanje projekta Gradske knjižnice Požega. Ta 15-godišnja priča završena je najvećim dijelom zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija i ministrice osobno. Zato vam najljepša hvala, na svemu što ste napravili. Što se tiče Grada Požege – knjižnica je bila, jest i bit će – Grad Požega će knjižnične programe uvijek podržavati, podržavat će čitanje, knjižnicu i tu nema dvojbe. Živimo u vremenima kada nije sve tako jednostavno, ovaj objekt osim što je prekrasan, vrlo je zahtjevan. Dakle, imamo prelijepu knjižnicu, čuvat ćemo to, razvijati i sudjelovati u daljnjem napretku. – poručio je gradonačelnik.



Ministrica Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se tradicionalna manifestacija ove godine otvara baš u Požegi.

- Tradicija je da se svake godine okupljamo i radujemo u novim knjižnicama. Program ovogodišnje manifestacije nudi cijeli niz događanja, svi su knjižničari diljem Hrvatske okupili snage da nam u ovim danima govore o knjizi što više, približe nam knjigu i otvoren neke nove spoznaje. I druge kulturne i obrazovne institucije uključene su u Godinu čitanja, a sve u skladu s našom nacionalnom strategijom poticanja čitanja. Drago mi je da ćemo početkom iduće godine pokrenuti na nacionalnoj razini projekt “Rođeni za čitanje ” koji obuhvaća one najmlađe. Ove godine objavili smo i rezultate naših natječaja koje smo financirali sredstvima Europskog socijalnog fonda i omogućili investiciju u 12 novih bibliobusa, a vjerujem, u sljedećoj financijskoj perspektivi nastavit ćemo ulagati i u tu službu koja je u mnogim županijama jako važna. Sve zajedno u ovoj godini, više od sto milijuna kuna uložili smo samo u posebne i redovite programe koji su namijenjeni knjizi, čitanju i poticanju čitanja. - naglasila je ministrica.



U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Mješoviti zbor Glazbene škole Požega, Gradsko kazalište Požega, Plesni studio Marine Mihelčić te izvođači Bruna Oberan, Kristijan Kostić i Tin Tonković.

Prijenos otvorenja mogao se pratiti i putem YouTube kanala Gradske knjižnice Požega.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a obuhvaća programe na nacionalnoj i na lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. S temom Hrvatski autori u Godini čitanja i pod motom Ajmo hrvati se s knjigom!, u fokus su ovogodišnje manifestacije stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitom jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini.



Gradska knjižnica Požega, samostalno ili u suradnji s udrugama, ustanovama ili pojedincima, pripremila je bogat program za svoje sugrađane. Organizirano je čak 11 književnih susreta za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige, ali i filmski program, plesni program, programi poticanja čitanja, svakodnevne aktivnosti za djecu i mlade, četiri nove izložbe, edukacije za umirovljenike i mlade i druge aktivnosti. Sve informacije o programima dostupne su na mrežnoj stranici manifestacije, kao i na stranicama Gradske knjižnice Požega.

(Izvor: pozega.hr)



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI