U Dubrovniku otvorena izložba "70 godina u službi baštine"

17.08.2022.

13:04

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Dubrovniku otvorena izložba 70 godina u službi baštine
U Dubrovniku otvorena izložba 70 godina u službi baštine
Foto: HTV / HRT

Izložbom "70 godina u službi baštine" u palači Sponza, Društvo prijatelja dubrovačke starine podsjetilo je na dosadašnji rad u obnovi i restauraciji vrijedne spomeničke baštine diljem prostora nekadašnje Dubrovačke Republike, poput dubrovačkih i stonskih zidina i kneževih dvorova u gotovo svim dubrovačkim općinama. Jedinstven su primjer očuvanja baštine u cijeloj Europi, a pred njima je još mnogo projekata.



Za šetnju dubrovačkim zidinama i Soko kulom u Konavlima te pogled na spektakularno dugačke stonske zidine možemo zahvaliti upravo Društvu prijatelja dubrovačke starine. Njihova je priča počela prije 70 godina.

- Kad se iz čistog entuzijazma krenulo bez prihoda, bez ičega, ali se stalno, ta težnja prema obnovi baštine je vodila ljude naprijed i uspjelo se na neki način osposobiti prvo dubrovačke zidine, koje su poslije generirale prihode i pomoću tih novaca smo uspjeli dalje obnavljat spomeničku baštinu diljem dubrovačke republike, rekao je Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

- Ne samo, znači, kroz obnovu fortifikacijskog sustava, sakralnih objekata, fontana, svega onoga što i jest naš posao da obnavljamo, nego i knjige, topovi, sve ono drugo, cijela materijalna i nematerijalna baština, koju smo obnovili kroz sve ove godine, rekao je Maro Kapović, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Jedinstven su primjer društva, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi.


- Ta velika obljetnica svjedoči o visokoj svijesti građana Dubrovnika o vrijednosti čuvanja baštine, istaknula je. DPDS je vrijednost koja daleko nadilazi okvire Dubrovnika. Prije 70 godina, u vremenu koje nije bilo sklono građanskim inicijativama, okupili su se naši sugrađani, intelektualci, zaljubljenici u baštinu, ali i mnogi drugi koji su osjećali tu ljubav. To je vrijedno iznimnog divljenja, rekla je Obuljen Koržinek.

Rezultati DPDS-a možda su i nadišli prvotne planove utemeljitelja.

- Društvo prijatelja dubrovačke starine je Ministarstvu uvijek bio partner u obnovi najvrjednijih spomenika, najprije na području Dubrovnika, a potom i šire. Drago mi je da je 2015. taj napor prepoznat Nagradom Vicko Andrić, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je 70 godina djelovanja DPDS-a donijelo razne izazove u obnovi baštine, ali i dnevno-političke, a sve ih je trebalo izdržati i preživjeti.

- Uspješno su i jedni i drugi odrađeni i danas svjedočimo da se Društvo otvorilo javnosti, kako bi sugrađani vidjeli što je i koliko je bitno za povijest grada i obnovu spomeničke baštine, poručio je Franković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić upitao je kako bi izgledale dubrovačke i stonske zidine te brojne druge znamenitosti na jugu Hrvatske da nije bilo DPDS-a.

- Bi li se to sve obnovilo bez Društva? Po mom uvjerenju - ne bi. Čestitam i zahvaljujem svima koji su dali doprinos na očuvanju iznimne baštine, rekao je Dobroslavić.

Tijekom 70 godina kroz DPDS prošlo je više od 3.200 članova. Predsjednik DPDS-a Vedran Kosović izjavio je kako se vodstva Društva s godinama mijenjaju, ali smjer ostaje uvijek isti.

- Spremni smo se nositi sa svim izazovima današnjice, a jako dobro znamo da za uspješnu budućnost moramo biti svoji i slijediti svoj put, rekao je Kosović.

Prihodom od razgledanja dubrovačkih zidina, koji dijele s gradom, održavaju zidine i njihove kule te ujedno obnavljaju spomeničku baštinu na širem dubrovačkom području. Mnogo je planova za iduće razdoblje.

- Nastavljamo projekte koje smo započeli koji su u visokoj fazi gotovosti, kao Knežev dvor u Janjini, Ston, cijeli fortifikacijski sustav Stona čeka nastavak investicija, tako da zaista je otvoreno dosta frontova i napredujemo dalje, rekao je Kosović.

Njihov je rad inspiracija ljubiteljima baštine u cijeloj Hrvatskoj i to je, uspješnim obnovama i u drugim gradovima, već počelo davati rezultate.

Izložba je otvorena do 28. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!