"Ruksak pun kulture" stigao na Kalamotu

08.12.2021.

07:21

Autor: Sandra Lacković/T.V./More/HRT

"Ruksak pun kulture" stigao na Kalamotu
"Ruksak pun kulture" stigao na Kalamotu
Foto: More / HRT

"Ruksak pun kulture" stigao je na Kalamotu. Poseban dan za područnu školu Koločep i njezina četiri đaka. Tri prvašića i jednu trečašicu.

Pola sata plovidbe od Dubrovnika Kalamota - otok sa stotinjak stanovnika u dva naselja. Na pola puta izmedju Gornjeg i Donjeg čela područna škola. U pratnji učiteljice Lana, Karmen, Petar i Marija uzbuđeno dočekuju djelatnike Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

U sklopu programa "Ruksak pun kulture" predstavit će im velikane hrvatske znanosti i tehnike. Bit će to drugačiji školski dan od uobičajenog.

"Ruksak pun kulture" edukativno je umjetnički program ministarstva kulture i medija te znanosti i obrazovanja. Kulturu i umjetnost čine dostupnim djeci i mladima u udaljenim i slabo povezanim područja Hrvatske.

- Možda najviše da osjete tu snagu inovativne misli i kreativne misli i koliko to može doprinjeti, kako razvoju društva, tako i svakog pojedinca, ističe Katarina Ivanšin Kardum, viši kustos pedagog Tehnički muzej Nikola Tesla.

Inovativan i kreativan - čovjek ispred svog vremena bio je Faust Vrančić. Izmedju ostalog izumitelj prvog funkcionalnog padobrana. Pa su napravili repliku njegova letećeg čovjeka - odnosno homo volansa.

Sastavljali su i model dvokrilca te saznali da je Slavoljub Penkala konstruktor prvog aviona u Hrvatskoj.

- Bili su jako uzbuđeni. Mislim da će se oni nakon ovoga zaista zainteresirati za znanost, ističe Mira Perak, učiteljica područna škola Koločep.

Jer nije ovo prvi put da ih je posjetio Ruksak pun kulture.

- Dobro da se njihovi potencijali razvijaju i umjetnički i znanstveni. Pozdravljam ovu inicijativu, djeca će to najbolje izraziti i kroz pisanje i kroz govor, dodaje Perak.

Ipak najzabavnije je bilo pedaliranje - spretno su savladali velociped - preteču suvremenog bicikla .

- Četiri đaka, mislim da je ovo najmanji broj đaka koji smo dosad imali. Lijepa je vijest da će ih dogodine bit puno više pa možda opet dođemo za koju godinu, poručila je Katarina Ivanšin Kardum.

Možda do tada mali Kalamotezi posjete Tehnički muzej Nikola Tesla - neće do Zagrebna velocipedom, ali ako pudem vide padobran ili dvokrilac sjetit će se valjda Fausta Vrančića i Slavoljuba Penkale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!