Milanski triennale promišlja o budućnosti čovječanstva

17.07.2022.

20:09

Autor: Mirna Farkaš/Salamon/Dnevnik/HRT

Milanski triennale promišlja o budućnosti čovječanstva
Milanski triennale promišlja o budućnosti čovječanstva
Foto: Dnevnik / HRT

Milanski trijenale jedna je od vodećih europskih kulturnih institucija koja predstavlja suvremene trendove dizajna i arhitekture. Na izložbi je 20-ak zemalja, a Hrvatska se predstavila projektom "Mirror mirror". Trijenale traje do kraja godine, a spajanjem različitih iskustava, kultura i perspektiva promišlja se o budućnosti čovječanstva. 

S temom izložbe "Unknown Unknowns. An introduction to Mysteries" - " Nepoznato o nepoznatom. Uvod u misteriju." 23. Milanski trijenale zamišljen je kao prostor otvorene rasprave o opstanku.

- U posljednjih dvadeset godina svijet se suočio s brojnim izazovima, od klimatskih promjena, ratova i terorizma do pandemije. Trijenale pokušava odgovoriti na izazove nesigurne budućnosti, rekao je Stefano Boeri, Predsjednik Milanskog trijenala.

- Ovo je neki početak u stvari rješavanja tog problema i užasno je važno da su takve teme prezentirane na međunarodnoj sceni i da se o njima razgovara i kroz umjetnost i kroz znanost i kroz kombinaciju svih tih elemenata, rekao je Roman Šilje, predsjednik Udruge hrvatskih arhitekata.

U labirintu paviljona različitih arhitektonskih i dizajnerskih rješenja, unutar muzeja dizajna i umjetnosti, hrvatski je paviljon koncipiran kao tunel iskustva.

- Uvijek su ove izložbe komplicirane zato što se radi o relativno skučenim sredstvima, skučenom vremenu, i skučenom prostoru, rekao je Antun Sevšek, autor arhitektonskog postava hrvatskog paviljona.

Beskonačan niz ogledala zaštitni je znak hrvatskog paviljona na trijenalu arhitekture ovdje u Milanu, predstavljeno je čak osam mladih arhitekata sa sedam projekata koji se u beskonačnom nizu vrte ovdje u tunelu ogledala.

- Mi smo zapravo odlučili bezobrazno mlade arhitekte izložiti i prezentirati njihove projekte koji su ekstremno senzibilni, radikalni i daju jednu super svježu sliku moguće budućnosti, rekao je Toma Plejić, kustos hrvatskog paviljona na 23. Milanskom trijenalu.

- Mi se ovdje ipak na neki način natječemo za pažnju s kolegama iz drugih paviljona i nužno je da ulaskom u naš paviljon vi doživite neko potpuno najsveobuhvatnije iskustvo, rekao je Damir Gamulin, autor oblikovanja i vizualnog identiteta hrvatskog paviljona.

Nastao kao derivat 56. zagrebačkog salona arhitekture i dizajna, hrvatski paviljon dovoljno je kompaktan da se može izlagati i na drugim lokacijama. Odgovora na pitanje što nas čeka u budućnosti, nema niti ga može biti, no svi autori predstavljeni na milanskom trijenalu upozoravaju da moramo promijeniti promišljanja o čovjeku i okolišu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!