Čitajmo da ne ostanemo bez riječi

27.09.2021.

19:58

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi
Čitajmo da ne ostanemo bez riječi
Foto: HTV / HRT

Mnogobrojnim programima u sklopu kampanje Godine čitanja Ministarstvo kulture i medija želi promijeniti tužnu statistiku - čak polovina Hrvata godišnje ne pročita nijednu knjigu. Najavljena je i međunarodna konferencija "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi" te predstavljeni rezultati dodjele stimulacija umjetnicima.


 Na konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 12. listopada sudjelovat će svjetski priznati stručnjaci za područje poticanja čitanja koji će ponuditi nove poglede na problematiku.


- Moram reći da je interes izuzetno velik za tu konferenciju i da se u nekoliko sati došlo do 500 mjesta na Zoomu, morali smo proširiti i danas zatvaramo prijave jer smo dosegnuli brojku od 1.000 pa nećemo ići preko tisuće, rekla je Maja Zrnčić, koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja.


 Za stimulacije su stigle čak 73 prijave, a nagrađeno je deset prijevoda i dvadeset književnih djela. Među njima je i naš nagrađivani autor Damir Karakaš koji pozdravlja stimulacije, ali smatra da kriterije treba usavršiti.


- Ja primjerice ovoga puta nisam slao bodove od festivala iako sam bio po mnogim festivalima u Europi jer smatram da festivali ne mogu biti kriteriji koji određuju kvalitetu knjige, smatram da su to u prvo  redu kritike ili nagrade, rekao je Karakaš.


Čak pet stimulacija otišlo je književnicima za djecu i mlade, što je velik uspjeh. Veći broj čitatelja privući će i novi bibliobusi, kao i medijske kampanje za sve dobne skupine. Tu je i poseban program poticanja rada knjižara i knjižnica.


- Koja zapravo nisu mjesta kupovine knjige već su i mjesta susreta čitateljske publike, mjesta gdje se književni programi mogu odvijati i dodatno privući publiku, rekla je Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti. 


- Ljudi su očito zainteresirani za knjižare, glasaju za svoja omiljena mjesta i razgovore o knjigama i kupnju knjiga, smatra Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo.



Uloga čitanja u očuvanju i jačanju hrvatske kulture, jezika i nacionalnog identiteta nezamjenjiva je. Odvojiti nekoliko trenutaka za knjigu u današnjem užurbanom digitalnom dobu ponekad se čini teško, ali osobne i društvene koristi goleme su.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!