Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna pomoć kulturi

Ministarstvo kulture osiguralo je 73 milijuna kuna za pomoć kulturi i umjetnicima

Nina Obuljen
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
28.05.2020.
u 12:26

48 milijuna kuna osigurano je za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru, a 25 milijuna kuna se odnosi na natječaj za kulturu online za koji su osigurana europska sredstva

Ministarstvo kulture je do sada osiguralo 73 milijuna kuna kako bi pomoglo kulturi i umjetnicima koji su ugroženi zbog strogih mjera izazvanih virusnom pandemijom. Od toga je 48 milijuna kuna osigurano za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru, dok se 25 milijuna kuna odnosi na poziv Umjetnost i kultura online koji se financira iz europskih sredstava.

Ministarstvo je među prvim mjerama donijelo odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima. Time je omogućena isplata (honorara) samostalnim umjetnicima, umjetnicima koji rade honorarno i onima bez stalnih izvora prihoda. Donesena je i Odluka o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava državnog proračuna na razdoblje od šest mjeseci.

Vlada je 17. ožujka usvojila prvi paket mjera usmjerenih na očuvanje radnih mjesta koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koje se odnose na sve građane i pravne osobe. Ministarstvo kulture i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje uvrstili su ovdje i mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta usmjerenu i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama uključujući umjetničke organizacije, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare koji sami uplaćuju doprinose obveznih osiguranja.

Ministarstvo je 1. travnja pokrenulo Javni poziv potpore umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih epidemijom COVID-19 onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti. Za mjesec ožujak potporu su dobila 722 umjetnika, a za mjesec travanj njih 879.  

Za pomoć nezavisnim profesionalcima koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna uspostavljen je poseban fond iz kojeg će biti isplaćene jednokratne naknade umjetnicima. Prijave se još uvijek otvorene, prijavit će se strukovne udruge koje će po okončanju postupka isplatiti jednokratne potpore umjetnicima. Minimalni iznos potpore neće biti manji od pet tisuća kuna. 

 Mjere Vlade usmjerene na očuvanje radnih mjesta odnose se i na pružatelje medijskih usluga, tako je usvojena mjera da će Agencija za elektroničke medije izvršiti isplatu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene dijela Fonda na temu javnog praćenja epidemije korona virusa te omogućiti prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga posebnim okolnostima. Za medijske djelatnike koji nisu obuhvaćeni navedenom mjerom, Vijeće za elektroničke medije provest će natječaj za isplatu potpora honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje. Ministarstvo je 20. svibnja donijelo Odluku o potpori honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje te zadužilo VEM da provede postupak.

Paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, Ministarstvo je nastavilo s objavom i provođenjem Javnih poziva i natječaja kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture: Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice, Javni poziv za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, a u tijeku je i evaluacija Javnog poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

 Ministarstvo je 18. svibnja objavilo poziv Umjetnost i kultura online, a ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 25 milijuna kuna. Pozivom će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe online umjetničkih i kulturnih aktivnosti, a provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Danas će biti objavljen Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu, koji je u novonastalim okolnostima COVID-19 posebno usmjeren na aktivnosti prilagodbe poslovnih modela proizvodnje, distribucije, dostupnosti i pristupa kulturno umjetničkim sadržajima. Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti. Ukupni iznos sredstava je 8 milijuna kuna.

Osigurat će se dodatna sredstva za dofinanciranje filmova (u iznosu od tri milijuna kuna) koji mogu odmah krenuti u snimanje putem HAVC-a, a u smislu osiguravanja sredstava potrebnih za pridržavanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministarstvo kulture je u procesu donošenja Programa dodjele državnih potpora u svrhu podrške poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama i olakšanje pristupa financiranju kako bi se poboljšala likvidnost MSP-ova čije je poslovanje pogođeno posljedicama pandemije COVID-19.

U tijeku su konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture kako bi se odobrili novi programi i proračuni. U okviru odobrenih programa potiče se angažiranje hrvatskih umjetnika koji su zbog epidemije morali obustaviti rad, odgoditi ili otkazati dogovorene programe.

U okviru popuštanja mjera Vlada je donijela odluku da od 27. travnja mogu početi raditi knjižnice, knjižare, muzeji, arhivi, galerije, antikvarijati i galerije. Od 11. svibnja omogućeno je održavanje proba u kazalištima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar CarolKO96
CarolKO96
09:58 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije