45. izdanje

Osorske glazbene večeri idu dalje unatoč nesklonim okolnostima

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Na prvoj koncertnoj večeri nastupile su članice Ženskoga zbora HRT-a, a u drugom dijelu i članovi Festivalskog ansambla udaraljkaša i puhača



»Morem« Igora Kuljerića na stihove Josipa Pupačića, skladbom »Les angelus« Claudea Debussyja u aranžmanu Clytusa Gottwalda te »Spiriti eccelenti«, zbirkom madrigala za djevojački zbor i obligatne instrumente na stihove Marine Čapalija, splitskog skladatelja Petra Bergama, otvorene su 45. po redu Osorske glazbene večeri, kao jedna od rijetkih ljetnih priredbi na cresko-lošinjskom otočju koja »odolijeva« javnozdravstvenom stanju.


Na prvoj koncertnoj večeri nastupile su članice Ženskoga zbora Hrvatske radiotelevizije, a u drugom dijelu i članovi Festivalskog ansambla udaraljkaša i puhača – svi pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija.


Nezaobilazna uloga Daniela Marušića


Šteta je što njihov nastup uživo nije mogao doživjeti veći broj posjetitelja – no, da bi priredba dobila »zeleno svjetlo« epidemiologa, svedena je na prisustvo četrdesetak osoba u publici, ne brojeći televizijsku ekipu, predstavnike medija i službenog fotografa. I sami izvođači bili su međusobno udaljeniji no što je to običaj, a dirigentovo mjesto bilo je ondje gdje su inače prvi redovi publike.




Na ulazu u osorsku ex-katedralu od posjetitelja je zatraženo da na lica stave maske, »pištoljem« im je mjerena tjelesna temperatura, a u dlanove raspršivan dezinfincijens, a preko kompletnih redova sjedalica bile su razvučene žice koje su onemogućavale grupiranje gledatelja. Naravno, oni koji su došli u paru, nisu bili razdvajani.


Skinuvši maske, okupljenima i televizijskoj publici uoči koncerta obratili su se lošinjska gradonačelnica Ana Kučić i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH, dr. Ivica Poljičak, podsjetivši na nezaobilaznu ulogu Daniela Marušića (1931.- 2009.), utemeljitelja festivala 1976. godine i potom doživotnog festivalskog ravnatelja – zanimljivost je da njegovi unuci i dalje sudjeluju u organizaciji.


U prvom redu okljaštrenog auditorija bio je i Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika RH Zorana Milanovića za kulturu, te umjetnički ravnatelj i izvršni direktor festivala, Branko Mihanović i Josip Nalis.


Monika i prijatelji


Sljedeće dvije festivalske večeri, u nedjelju i utorak, nose zajednički naziv »Monika i prijatelji«. Višegodišnji je to običaj Osorskih večeri i glasovite violončelistice Monike Leskovar koja je na otoku (kao) kod kuće, a ovaj put s njom će nastupiti Katarina Kutnar i Krunoslav Marić na violinama, Aleksandar Milošev na violi, Martina Filjak na klaviru, a na prvom koncertu i klarinetist Davorin Brozić.


U oba termina u raskoraku od suvremenih do klasičnih autora, u nedjeljnom je programu praizvedba »Rondo« za gudački kvartet Viktorije Čop te djela Mozarta i Dvořáka, a u utorak će uslijediti praizvedba »Requiem aeternam« za violončelo i klavir Dalibora Bukvića te skladbe Beethovena i Brahmsa.


Ovi i gotovo svi ostali koncerti festivala, a na ovogodišnjem, prometnim problemima uslijed pandemije od inozemnih izvođača »očišćenom« programu ukupno ih je deset, bit će također izvedeni u osorskoj katedrali – jedino će 6. kolovoza Elvis Stanić i kolege muzicirati na otvorenom, na gradskom trgu.