#OSTAJEMDOMA

KAZALIŠNI ONLINE FESTIVAL Gledajte dobitnika Zlatnog Studija 'Rikarda III.'

Shakespeareov “Rikard III.”, predstava Dramskog kazališta Gavella u režiji Aleksandra Popovskog, koja je 2019. godine osvojila Zlatni Studio Jutarnjeg lista za najbolju predstavu glasovima čitatelja i publike, bit će u petak puštena na www.jutarnji list u sklopu akcije #Ostajemdoma gledam i slušam.

Na našem portalu prikazano je prethodno 12 naslova iz različitih hrvatskih kazališta i raznovrsni su, kako bi različita publika na našem online kazališnom festivalu pronašla štogod za sebe.

“Rikard III.” redatelja Popovskog donio je novi način viđenja Shakespeareova kralja, i to sukladno obličju zla u današnjem svijetu.

Kultura tv serija

Ovovremeni Rikard simpatičan je i infantilan, a iskonski gad. Izvanredno u predstavi odvratan Ozren Grabarić zavodljiva je hulja, upravo kao što se zlo u suvremenom svijetu nerijetko pojavljuje kroz privlačnu masku, među ostalim, populizma. Predstava je “moderna partitura” s novim prijevodom Andyja Jelčića i izgovorom teksta koji je u balansu između nekakvog artificijelnog i uličarskog izgovora Shakespearea na pozornici.

Gavellin “Rikard III”. zanimljiv je i kao redateljsko čitanje Shakespearea kroz neke spretno i balansirano uklopljene asocijacije iz kulture tv serija kraja 20. i početka 21. stoljeća, te kao predstava sjajne glazbe i iznimnog glumačkog ulaganja. Ozren Grabarić bio je nominiran za kazališnu nagradu Zlatni Studio u kategoriji najboljeg glumca za naslovnu ulogu u Shakespeareovu “Rikardu III.”, kao što je Bojana Gregorić bila nominirana za ulogu Kraljice Margarete.

Parovi kao Koreje

Nakon “Rikarda III.” u nedjelju će na www.jutarnji.hr biti prikazana predstava koja je 2018. konkurirala za Zlatni Studio, “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” u režiji Paola Magellija i u izvedbi Dramskog kazališta Gavella.

Riječ je o vrlo duhovito-potresnoj predstavi o muško-ženskim odnosima prema predlošku francuskog autora Joela Pommerata u kojoj su Koreje iz naslova zapravo muškarci i žene, to jest kriza raznovrsnih parova i njezino rješenje.

U predstavi, čija je dramaturginja Željka Udovičić, doista je niz odličnih interpretacija Gavellinih glumaca, tu su Nataša Janjić Medančić, Ranko Zidarić, Ksenija Pajić, Barbara Nola, Enes Vejzović, Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Igor Kovač, Janko Rakoš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:30