Osijek
USPJEŠNI NA NATJEČAJIMA

Medijska skupina OŠ Dalj snima pobjedničke filmove
Objavljeno 1. lipnja, 2020.

Za vrijeme nastave na daljinu u Osnovnu školu Dalj stigle su dvije odlične vijesti. Naime, Medijska skupina te škole sudjelovala je na dva natječaja i – na oba pobijedila!

Videonajavom knjige Ivone Šajatović Tajna ogrlice sa sedam rubina pobijedila je na natječaju Ministarstva kulture za poticanje čitanja. Na natječaj su pristigla 183 filma iz svih krajeva Hrvatske, a u kategoriji od 5. do 8. razreda, u konkurenciji 111 radova, pobijedila je videonajava koju su izradili učenici 6.b uključeni u Medijsku skupinu OŠ Dalj, a koji su povezali radnju toga romana s legendama svoga kraja. "Kolektivna složnost i entuzijazam oko ovog uratka, kao i korisne informacije koje smo dobili o knjizi, duhoviti i zabavni dijelovi kratkog filma, govore u prilog tomu koliko su se učenici potrudili i složno radili na ovom projektu tijekom duljeg vremena", navodi se u obrazloženju stručnoga žirija. Ministarstvo kulture nagradit će prvonagrađene radove i besplatnim izletom za cijeli razred koji pohađaju nagrađeni učenici u sljedećoj školskoj godini.

Medijska skupina OŠ Dalj sudjelovala je i na filmskom natječaju Naš online život o kojem roditelji ništa ne znaju Agencije za elektroničke medije, UNICEF-a i Hrvatskog filmskog saveza organiziranom u programu 3. Dana medijske pismenosti. Pristiglo je 35 filmova, a u kategoriji osnovnih škola pobijedio je film OŠ Dalj naslovljen Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati u čijem su snimanju sudjelovali učenici 5.b, članovi Medijske skupine.

Cilj je natječaja bio potaknuti djecu i mlade da progovore o iskustvima koja oni ili njihovi vršnjaci doživljavaju u virtualnom okruženju i ujedno o tome osvijestiti odrasle, ponajprije roditelje. Nagrada za pobjedničke filmove je edukacija iz područja medijske pismenosti - sudjelovanje na sedmodnevnoj Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici, ili na desetodnevnoj Školi medijske kulture "Dr. Ante Peterlić".

Oba su filma dostupna na YouTubeu, na sljedećim poveznicama: https://www.youtube.com/watch?v=txedcusoTWg&feature=youtu.be te https://www.youtube.com/watch?v=7xdIrFtzIos.

Voditeljica Medijske skupine, Daniela Maršalek, prof., kaže kako i u redovitoj nastavi hrvatskoga jezika i u izvannastavnim aktivnostima stavlja naglasak na sve važniju medijsku pismenost te učenicima daje priliku izraziti kreativnost i maštovitost kroz različite digitalne alate, posebno njegujući ljubav prema filmu i snimanju kratkih filmova. E.Nenadić
Prof. Daniela Maršalek i u redovitoj nastavi i izvan nje obogaćuje medijsku pismenost svojih učenika
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike