Ima li novca za vraćanje kulture u puni pogon?

29.05.2020.

13:42

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Kulturni sektor jedan je od najpogođenijih sektora u krizi izazvanoj koranavirusom. Ministarstvo kulture nizom je mjera pomoglo kulturnim djelatnicima koji su ostali bez prihoda. No hoće li novca biti dovoljno do vraćanja kulturnog života u puni pogon?
Kulturni sektor, bez dileme, jedan je od najpogođenijih sektora u krizi izazvanoj koranavirusom. Ministarstvo kulture brojnim je mjerama pomoglo kulturnim djelatnicima koji su preko noći ostali bez posla i prihoda. No hoće li novca biti dovoljno do vraćanja kulturnog života u puni pogon? Pitanje je to koje najviše zanima kulturnjake, a upravo zbog odgovora na tu i druge teme vezane za novonastalu situaciju - ministrica kulture Nina Obuljen Korižinek je novinare pozvala na sastanak.

Iskustvo u politici pak pokazalo je da takav poziv upućujete onda kada se imate čime pohvaliti. Rezultati su neupitni, a mi smo otišli i korak dalje pa smo kulturne djelatnike pitali kako oni vide sve poduzete mjere. 

Iako je Hrvatska među prvim državama u Europi koje su već u prvom valu popuštanja mjera počele otvarati i kulturne institucije, sve one koje rade - to čine sa znatno smanjenim kapacitetima.

Novca za ostvarivanje programa većini ne manjka jer je Ministarstvo kulture već isplatilo 80% godišnjih programskih sredstava. Isplaćene su naknade svim samostalnim umjetnicima, a dodatna sredstva osigurana su i za dofinanciranje filmova, kao i fleksibilnost u financiranju velikih festivala i manifestacija.
Ministarstvo kulture: Nove mjere za pomoć kulturnom sektoru - Išli smo tom logikom da što više sredstava uputimo korisnicima, a onda da kroz jedan fleksibilniji način upravljanja tim sredstvima omogućimo da ih angažiraju za troškove hrvatskih umjetnika, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Među najvažnijim projektima ministrica je istaknula i dodatnih 25 milijuna kuna za novi natječaj Umjetnost i kultura online koji će omogućiti financiranje online aktivnosti i honoriranje umjetnika koji nisu mogli ili neće moći neko dulje vrijeme doprijeti do svoje publike.

Siniša Ružić: Što ja mogu sam za svoju plaću odraditi?

Član ansambla kazališta Gavella Siniša Ružić pozdravlja mjere Ministarstva koje su mu omogućile da i bez ulaska u kazalište primi plaću, no svjestan je da otvaranje kazališnih vrata ne znači i povratak na posao.

- Ja sam razmišljao što ja mogu sam za svoju plaću odraditi, pa ću pokušati, ako bude dozvoljeno, nastupati u domovima za starije i nezbrinute, najavljuje Ružić.

Ludens teatar: važnost očuvanja radnih mjesta

Mala nezavisna kazališta, pak, poput Ludens teatra iz Koprivnice u puno su lošijoj situaciji jer ovise isključivo o gostovanjima i broju prodanih ulaznica.

- Bilo nam je izuzetno bitno, upravo zahvaljujući mjeri potpora za očuvanje radnih mjesta, očuvati ta radna mjesta. A kad se kazališta zatvore, ima tu niz razloga za nesreću – kad kazalištarce držite van kazališta, to baš boli, ističe glumac i osnivač Ludens Teatra Sven Šestak.

Marko Torjanac: Lokalne vlasti nisu se dovoljno uključile.

Osnivač Kazališta Planet Art Marko Torjanac zadovoljan je i količinom i brzinom provođenja mjera Ministarstva kulture, posebice onih koje se odnose na isplate potpora samostalnim umjetnicima.

- Ono što mislim da nije dobro je to što treća skupina samostalnih umjetnika, koja je također uključena u potpore i što je također dobro, no nije uključena u istom iznosu kao ostali građani Hrvatske komentira Torjanac.

Torjanac vidi još jedan problem: Lokalne sredine, pogotovo Grad Zagreb, u te se mjere nisu uključili, smatra Torjanac.
Nezavisni zagrebački zastupnici traže ostavku pročelnice Vuković Runjić

Ministarstvo kulture nastavlja s provođenjem natječaja koji na različite načine pomažu kulturnim djelatnicima pa je tako u tijeku i onaj za poticanje poduzetništva u kulturi kao i natječaj koji bi kreativnim i kulturnim industrijama trebao osigurati vrlo povoljne kreditne linije za poboljšanje likvidnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!