Noć knjige: u zadnja 2 dana 300 prijava programa, ukupno 500

22.04.2020.

19:11

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Studio 4/Vijesti iz kulture/IMS/Hina/V.M./HRT

default error photo
Noć knjige održava se prvi puta u virtualnom svijetu, s više od 500 programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca, uz prijenos od 19,20 sati na HTV3 i na društvenim mrežama.
Deveta Noć knjige održava se večeras, 23. travnja, po prvi puta u virtualnom svijetu, s više od 500 programa i sadržaja knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca, uz prijenos otvorenja od 19,20 sati na HTV 3 i na društvenim mrežama.

Ove godine, prvi put, Noć knjige seli se u virtualni svijet, a bit će posvećena aktualnoj temi - promjene. Slogan manifestacije je ‘S knjigom nisi izoliran!’, poruka koju prenosi ovogodišnje njezino zaštitno lice, knjiški patuljak Čituljak, dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda.
Noć knjige: unatoč izolaciji, održava se više od 500 programa U HRT-ovom Studiju 4 o Noći knjige i rezultatima istraživanja čitateljskih navika u Hrvatskoj, ali i skorom otvaranju knjižara i knjižnica, razgovarali smo s piscem Markom Gregurom i predsjednikom Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavkom Kozinom:
[EMBED:"2304/kultura2020/HRT4_gregur_nocknjige_23042020.mp4"]
Uoči Noći knjige zagrebačka ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska družila se na terenu s Dobrilom Zvonarek i Mišom Nejašmićem iz organizacijskog odbora manifestacije:
[EMBED:"2304/kultura2020/DJH_nocknjige_23042020.mp4"]
Samo u posljednjih 48 sati stiglo je čak 300 prijava programa, tako da će današnju Noć knjige obilježiti više od 500 programa koje je pripremilo gotovo 300 sudionika iz stotinjak hrvatskih gradova.



- Čituljak je podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka, stoji u najavi.

Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima može se pratiti na Facebook stranici Noći knjige.



Svečano otvaranje i filmski program Noći knjige na HTV3

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i YouTube kanalu Noći knjige.

U posebnoj emisiji, koja na HTV3 počinje u 19,20 sati, bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina i Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.
Noć knjige na Trećem <script async src="//cdn.embedly.com/widgets/platform.js" charset="UTF-8"></script> Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga, a nakon posebne emisije na HTV3 nastavlja se filmska Noć knjige.

U 20,05 sati prikazujemo britansko-irski film 'Priča o Jane Austen', slijedi sjajna adaptacija adaptacija kultnog romana Umberta Eca 'Ime ruže' i za kraj - 'Ukradena priča', romantična drama s elementima krimića čiji je protagonist jedan - pisac.
Ime ruže - drama

Od virtualnih slikovnica do priča na daljinu

Noć knjige obilježit će i gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova ‘prijatelja knjige’ iz svih dijelova Hrvatske.

Tako primjerice Teatar Poco Loco za Noć knjige priprema ‘Cvrčka i mrava’ priču na daljinu, Zagrebačko kazalište mladih na svojoj Facebook stranici ugostit će pisce Tomislava Zajeca i Kristiana Novaka, a glumica ZKM-a Barbara Prpić čitat će ulomke iz romana ‘Črna mati zemla’.



Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu priprema virtualnu izložbu razglednica i knjiga s posvetom Jakše Fiamenga iz privatne zbirke Ingrid Poljanić, a Knjižnica i čitaonica Slunj foto i video natječaj ‘S knjigom nisi izoliran’.

Zajednica Makedonaca u RH na svojoj Facebook stranici upoznat će sve zainteresirane s likom i djelom Slavka Janevskog oca suvremene makedonske književnosti, Udruga Mlada pera iz Čakovca objavljivat će radove mladih autora nastalih u okviru natječaja ‘Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!’.



Centar za kulturu Trešnjevka
donosi online intervju s književnicom za djecu i mlade Silvijom Šesto, a Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja fotografsku i video priču o knjigama koje mijenjaju odnos prema prirodi i moru.

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca Noć knjige obilježit će s već tradicionalnim programom ‘Prevoditeljsko-pjesnička večer Stihom na stih’, a Društvo hrvatskih pisaca virtualnom participativnom izvedbom ‘Ježenja’.

Književnica za djecu Jelena Pervan i ilustratorica Nikolina Manojlović Vračar zajedno s klaunovimadoktorima uvest će djecu u čaroban svijet Doktora Crvenoga nosa.

Osnovna škola Donja Dubrava predstavit će virtualnu slikovnicu za djecu, a Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica s online potragom za blagom otkriti zašto ih lektira ‘ne sekira’.

Prigodnim sadržajem u Noć knjige uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković i drugi.



Posebni popusti, nagradni natječaj i slavlje knjige u svijetu

Na programu će se naći i popusti knjižara i antikvarijata u web shopovima, promocije knjiga, čitanje poezije i razgovori o knjizi na društvenim mrežama, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji.

Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni natječaj Posadi priču! za učenike osnovnih i srednjih škola u RH.

Njih se poziva da u proznoj formi do sto riječi ispričaju svoje priče o odgovornosti, dobroti, poštovanju, nježnosti, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi i preobrazbi. Nagrađeni radovi 23. travnja bit će objavljeni i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.



Dan kada su 1616. godine umrli Cervantes, Shakespeare i de la Vega

Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi ove će godine u suradnji s urednikom i kritičarom Krunom Lokotarom predstaviti neke katalonske autore prevedene na hrvatski i približiti katalonski običaj darivanja knjiga i ruža na Dan Svetog Jurja, dan ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije.

Svjetski dan knjige i autorskih prava zasniva se upravo na ovom običaju, i obilježava u spomen na dan kada su 1616. godine umrli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine.



Na moć knjige u vrijeme izolacije ukazao je u svojoj poruci i UNESCO, uz poruku da je čitanje sada važnije nego ikada. Čitatelje diljem svijeta pozvao je da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i potiču čitanje.

Hrvatska Noć knjige 2020. održava se uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Ministrica Obuljen Koržinek: Uvijek je pravi trenutak za čitanje

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek podsjetila je u povodu Noći knjige 2020. na važnost knjige i snagu pročitanoga u životu čovjeka, te putem videoporuke čestitala organizatorima i sudionicima na bogatom programu koji se ove godine odvija u virtualnom okruženju.

- Knjiga ostaje uvijek dostupna, bilo na našim policama bilo u digitalnom prostoru ili putem sustava e-posudbe. Mnogi od nas upravo u ovom vremenu ponovno otkrivaju blagotvornu moć čitanja, a imamo i priliku zakoračiti u beskrajne prostore i nepoznate svjetove knjige i književnosti, rekla je ministrica u videoporuci na mrežnim stranicama Ministarstva kulture.

Realizirana u drukčijem formatu, u virtualnom prostoru, ovogodišnja Noć knjige podsjeća nas na važnost knjige i čitanja za očuvanje i jačanje naše kulture i na njezinu važnost za očuvanje našeg osobnog duhovnog blagostanja, dodala je.

- Stoga zahvaljujem i čestitam svim organizatorima na njihovoj golemoj energiji i ustrajnosti da Noć knjige kao naš brendirani kulturni proizvod održe unatoč svim objektivnim preprekama, a brojnim hrvatskim čitateljima poručujem: Uvijek je pravi trenutak za čitanje, kazala je Obuljen Koržinek.



Manifestaciju u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige zajednički organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok -Inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

I za kraj Vremenska prognoza za Noć knjige - dežurna sinoptičarka Dunja Plačko - Vršnak sinoć je poručila: Neke meteorološke brige i tijekom dana i Noći knjige:

Uoči Noći knjige zagrebačka ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska družila se na terenu s Dobrilom Zvonarek i Mišom Nejašmićem iz organizacijskog odbora manifestacije:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!