Školarci videoporukama promoviraju čitanje

27.04.2020.

14:18

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Ministarstvo kulture krajem prošle godine objavilo natječaj kojim je pozvalo učenike osnovnih i srednjih škola da u formi videonajava svojim vršnjacima preporuče omiljene knjige - pristiglo je više od 180 radova iz cijele Hrvatske.
Ministarstvo kulture u svojoj je Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja krajem prošle godine objavilo natječaj kojim je pozvalo učenike osnovnih i srednjih škola da u formi videonajava svojim vršnjacima preporuče omiljene knjige.

Pristiglo je više od 180 radova iz cijele Hrvatske, a evo koji su od njih bili najmaštovitiji i što se čita uz lektiru.

Od Šegrta Hlapića pa do Hamleta - među svim tim naslovima mnogo je zanimljivog, ali i, kažu učenici, dosadnog štiva pa se uvijek nađe i ono popratno - koje plijeni pozornost drukčijim sadržajem od zadanoga.

Pred žirijem se našao niz maštovitih videa u kojima učenici svojim vršnjacima preporučuju upravo takve naslove.

Učenici drugog razreda Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’ u Dugoj Resi odlučili su se za ‘Gospođicu Neću’ Sunčane Škrinjarić:



‘Tajna ogrlica sa sedam rubina’
Ivone Šajatović neodoljivo je štivo za učenike šestog razreda Osnovne škole Dalj pa su svoju videopreporuku posvetili upravo toj knjizi:



Da su detektivski romani uvijek popularni, a Hercule Poirot besmrtan, pokazali su učenici I. Gimnazije Varaždin. Uz originalnu kostimografiju i scenografiju, srednjoškolci su prenijeli doživljaj ‘Ubojstva u Orient Expressu’ Agathe Christie.

- To smo izabrali zato jer svi volimo čitati krimiće i njih smatramo jako zanimljivima. Na ovaj natječaj odlučili smo se prijaviti kako bismo potaknuli svoje vršnjake na čitanje i kako bismo im dokazali da čitanje ne mora uvijek biti dosadno i monotono, kaže Rea Galić, učenica 3. razreda I. gimnazije Varaždin.

Uz prvonagrađene naslove, popularnima su se pokazali fantastični žanrovi - nezaobilazni Harry Potter i Narnijske kronike.

Učenica 1. razreda škole iz Gornjeg Psarjeva interpretirala je, pak, mnogima omiljenu ‘Ježevu kućicu’, dok su se učenice zagrebačke V. gimnazije poigrale distopijskom ‘Mećavom’ Vladimira Sorokina.

- Cijelo vrijeme u provedbi strategije poticanja čitanja, kad govorimo o djeci i mladima, ističemo da treba poticati čitanje iz užitka, da ne smiju čitanje i promocija čitanja i u obrazovnom sustavu biti samo vezani za lektirne naslove, napominje ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Najnovije statistike pokazuju da malo manje od polovine Hrvata pročita samo jednu knjigu godišnje, no sporna je baš većina kojoj nijedna knjiga tijekom godine ne dospije u ruke.

Poticanje kulture čitanja neizmjerno je važno, a što o njoj možemo naučiti od naših najmlađih provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!