Novi krug potpora Ministarstva kulture

30.06.2020.

10:32

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Ministarstvo kulture nedavno je objavilo Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini. Likovnjaci se mogu prijaviti za potporu u produkciji radova i samostalnih izložbi.
Ministarstvo kulture nedavno je objavilo Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. godini. Likovnjaci se mogu prijaviti za potporu u produkciji radova i samostalnih izložbi.

Također, zbog iznimnog interesa, natječaj ‘Umjetnost i kultura online’ drugi je put premašio predviđena sredstva i trenutačno je obustavljen.

Prvo izdanje natječaja za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika pokrenuto je 2018. godine. Sredstva se ove godine dodjeljuju u dvije kategorije: kao potpora produkciji i distribuciji radova te kao poticaj za realizaciju samostalne izložbe. Vizualni umjetnici mogu se prijaviti na natječaj do 23. srpnja.

- Fokus naše kulturne politike je bio na unapređenju statusa umjetnika. Znamo da likovni, vizualni umjetnici su u vrlo nepovoljnom položaju u odnosu na mogućnost ostvarivanja honorara, napominje ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Uz produkciju i prezentaciju radova, prijašnjih godina financiralo se i umjetničko istraživanje, uređenje ateljea, nabava materijala. Ova je pomoć posebno važna mladim umjetnicima.

- Produkcija radova, u ovom mom slučaju grafika, vrlo je skupa te je ovo prvi put da sam dobila neka sredstva kao pomoć u izvedbi radova i vrlo mi je bilo značajno te mi je pomoglo da nisam morala sav prihod koji ostvarim tijekom godine uložiti u produkciju, ističe umjetnica Vida Meić.

- Materijali koje sam dobio od Ministarstva kulture su mi puno pomogli u izvedbi izložbe pod nazivom ‘Slijepi slikar’ u Galeriji Kranjčar, koja će biti otvorena 9. srpnja. Načelno, uspio sam isproducirati 20-ak slika većih i manjih formata, i mislim da bi bez te pomoći ta izložba bila teško izvediva, nadovezuje se umjetnik Grgur Akrap.

Zbog iznimno velikog interesa Ministarstvo kulture povećalo je i sredstva za već drugi put obustavljen Poziv ‘Umjetnost i kultura online’. Financijska alokacija poziva sada iznosi 35 milijuna kuna.

- Relativno brzo smo došli do 110% prijava, nakon čega smo po pravilima Europskog socijalnog fonda morali zatvoriti natječaj. U suradnji s Ministarstvom rada našli smo još dodatnih 10 milijuna, pa smo ga ponovno otvorili i ponovno u roku od tri dana je zapravo i ta alokacija ispunjena, kaže ministrica Obuljen Koržinek.

Još jedna dobra vijest za radnike u kulturi stiže iz Grada Zagreba. Nakon obustave odluke u svibnju, Grad će ipak isplatiti pun iznos odobrenih sredstava i javnim i nezavisnim subjektima u kulturi, pokriti troškove prostora do 1. listopada ove godine, odnosno dati prostore na korištenje bez naknade do 1. travnja 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!