Obuljen Koržinek o prijestolnici kulture i zakonu o elektroničkim medijima

29.01.2020.

16:18

Autor: S.M./HRT

default error photo
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" osvrnula se na to da grad Rijeka od 1. veljače postaje Europske prijestolnice kulture.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" osvrnula se na to da grad Rijeka od 1. veljače postaje Europske prijestolnice kulture. Podsjetila je da se za taj projekt kandidiralo devet hrvatskih gradova, a dobila ga je Rijeka.

- Ideja projekta je da se kroz imenovanje i kandidranje tih prijestolnica kulture stavi fokus na jednu državu, njezinu kulturu, ali i na suradnju s drugim državama. S godinama se taj program razvijao i rastao. To je velika prilika za grad koji ponese titulu da promisli o svom razvoju i stavi kulturu i kreativnost u središte svog razvoja. Rijeka će samo u ovoj godini imati više od 600 događanja, ali će obuhvatiti i sva svoja susjedstva, kroz program 27 susjedstava, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Ministrica je dodala i da će se toga dana održati sastanak ministara s obzirom da ove godine Hrvatska predsjeda mrežom ministara kulture JI Europe u kojoj su pridruženi i Italija i Austrija te neke međunarodne organizacije.

Ministrica je govorila i o prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima.

- Ne bih potencirala istupanje HND-a iz radne skupine u vezi sa Zakonom o elektroničkim medijima. Oni su samo jedni od partnera u radnoj skupini, kazala je ministrica. Dodala je tek da uoči javne rasprave o zakonu poziva sve one na koje se on odnosi da se aktivno uključe u raspravu. Kazala je i da je "jako važno zakonskom regulativom odgovoriti na one izazove koji dolaze u prvom redu s razvojem tehnologije. Zato ovaj zakon donosi novi pogled na pitanje kvota, uopće na medije u digitalnom okruženju".

Govoreći o zakonu kazala je i da će biti određenih izmjena u vezi s jurisdikcijom, izmjene oko definiranja programskih osnova.

- U jednom dijelu donijet će ozbiljan iskorak vrlo striktnim i jasnim proširenjem odgovornosti urednika u elektroničkim komunikacijama, portalima i to na ono što se nalazi u komentarima. Znamo da je to jedan prostor u kojem se širi govor mržnje, neprimjereni sadržaji, kaže i dodaje da se radi o zakonskom prijedlogu koji je vrlo kompleksan. Najavila je da bi do ljetne stanke taj zakon trebao biti donijet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!