Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAD NASTAJAO 13 GODINA

Pogledajte hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu: Izgleda senzacionalno!

Otvorenje hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu
Foto: Bojan Mrđenović
1/26
08.05.2019.
u 20:47

Hrvatsku predstavlja rad multimedijskog umjetnika Igora Grubića koji je nastajao 13 godina.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je hrvatski paviljon na 58. Venecijanskom bijenalu, ove godine posvećenom vizualnim umjetnostima gdje nas predstavlja rad multimedijskog umjetnika Igora Grubića "Tragovi nestajanja (u tri čina)".

Izgleda senzacionalno i nosi snažnu poruku koja odlično korespondira s ovogodišnjom temom kustosa i umjetničkog direktora izložbe Ralpha Rugoffa - "May You Live In Interesting Times" - što je česta britanska poslovica koja se reflektira na sadašnje doba kako društveno i politički tako i kulturno. 

Pogledajte video s otvorenja hrvatskog paviljona na 58. Bijenalu vizualnih umjetnosti u Veneciji 

Grubićev projekt nastajao je 13 godina, a čine ga tri fotoeseja na temu promjena koje nam je donijela tranzicija, kako u industriji, načinu stanovanja i vizurama gradova tako i u ideologijama i promjenama uvjerenja. U sklopu projekta je prikazan i Grubićev eksperimentalni 13-minutni animirani film "Kako se kalio čelik".

Foto: Bojan Mrđenović
Igor Grubić: Tragovi nestajanja (u 3 čina)

Šire slike radi, prvi dio Grubićeva fotoeseja naslovljen je "Divlja kuća". U njemu fotografski godinama prati način stanovanja u komuni zagrebačkih beskućnika na području izgradnje današnjeg rotora. Slika mjesta na kojem njihove kamperice, kolibe i vrtove istiskuje konzumeristički svijet. Drugi dio je "Filigranski pločnik" u kojem prati nestajanje malih obrtnika iz centra Zagreba, Beograda, Istanbula, Skopja... u kojima njihove radnje postaju kafići i hosteli. Dok je treći dio, "Dekonstrukcija tvornice", posveta propasti zagrebačkih, istarskih i sisačkih tvornica.

 

Naš paviljon u Veneciji prostire se na 300 četvornih metara, a u projekt je uloženo 750.000 kn i još 80.000 kn u adaptaciju prostora bivše palače iz 16. st. u kojem je postavljen. Ove se godine, naime, taj prostor prvi put koristi kao nacionalni paviljon.

Komentara 2

MA
Matrix5
21:24 08.05.2019.

Izgleda sumorno

GI
gii
21:32 08.05.2019.

Dosadne fotkice i opet neka kvazi pseudo demode' konceptuala što se još fura samo kod nas.. koga briga za te fabrike ili što li su već, a mjesto je pravi horor! Pred nekoliko godina Boris Cvijetanović je predstavio nešto slično na HRV pavilijonu s urednim crno bijelim fotkama i daleko bolje od ovoga tu. To je samo preslik naše likovne scene: hrpa ničega.. i tako dalje od Bijenale do Bijenale....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije