SVEČANOST U ZAGREBAČKOM HNK

FOTO: DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA Šarić i Bareza laureati za svekoliko umjetničko djelovanje, a evo tko je još slavio

Nagrade hrvatskog glumišta
 Tomislav Krišto / CROPIX
 

Vi ste šlag na torti ovoga što se meni događa večeras! Zahvaljujem svima koji su na bilo kojim način doprinijeli da stojim ovdje. Trebao bih biti duhovit ili kratak, pa, evo, bit ću kratak. Hvala vam - rekao je Krunoslav Šarić primivši Nagradu hrvatskog glumišta za njegovo svekoliko umjetničko djelovanje koje mu je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Šarić je dočekan gromoglasnim pljeskom koji je potrajao nekoliko minuta ceremonije dodjele Nagrada hrvatskog glumišta, koje se 27. put dodjeljuju najboljim glumačkim ulogama i umjetničkim ostvarenjima u predstavama. Dodjela se održala sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na HTV 2 kojeg su vodili Bojana Gregurić Vejzović i Slavko Sobin.

Kazališne uloge Krunoslava Šarića nemoguće je izbrojiti, vezan je uz Dubrovnik, gdje je godinama nastupao na Ljetnim igrama i u Kazalištu Marina Držića, ali i Zagreb, gdje je bio angažiran u HNK. Glumio je u više od četrdeset filmova i televizijskih drama.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dobio je i Nikša Bareza za operu, no zbog premijere u Italiji nije je mogao osobno preuzeti. Nagradu je u Barezino ime preuzeo Ozren Bilušić, a nagradu mu je uručila Milana Vuković Runjić, pročelnica gradskog ureda za kulturu.

FOTOGALERIJA: Nagrade hrvatskoga glumišta u zagrebačkom HNK

- Ova nagrada je jako važna jer su nagrade koje sam ja osvojio put kojim i mlađi naraštaji trebaju ići kako bi služili svom pozivu i publici za koju se sve ovo i radi – poručio je Bareza u video poruci.

Nagrada hrvatskog glumišta utemeljena je 1992., svojevrsni je “kazališni Oscar” i velika čast za svakog umjetnika, ali i kazališnu kuću.

Pobjednici večeri s dvije nagrade su balet “Smrt u Veneciji”, opera “Čarobna frula” i drama “Kiklop”. Dramska predstava “Kiklop” Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića u produkciji Gavelle dobila je nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a redatelj Saša Anočić za istu je predstavu nagrađen za režiju.

- Zahvalio bih se predivnoj kazališnoj kući Gavelli i glumcima na prekasnom radu od dva mjeseca – rekao je redatelj Anočić.

Žiri za dramu čiji je predsjednik bio Ozren Prohić, uz članove Hrvoja Klobučara, Adama Končića, Zrinku Turaliju Kurtak i Barbaru Vicković najboljom glavnom ženskom ulogom proglasili su Olgu Pakalović za ulogu Olge u “Konstelacijama” Teatra Exit, Osječkog ljeta kulture i Gradskih galerija Osijek. Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je Rade Šerbedžija za ulogu Georgea u “Tko se boji Virginije Woolf” Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta.

Tradicionalno se dodjeljuju i nagrade za najbolju sporednu ulogu, a nagrade su dobili Živko Anočić za mušku, te Vlasta Ramljak za ulogu Omame u predstavi “Doljnjodravska 11” u izvedbi HNK u Osijeku.

- Neću reći da sam ostala bez teksta, imam ga još malo. Čestitam kolegicama, Osječkom ljetu kulture, Dragi Hedlu na sjajnom romanu, Zlatku Sviben na sjajnoj režiji te Viti Čičku, dječaku od osam godina koji je izdržao sa mnom na pozornici četiri sata koliko traje predstava – rekla je Ramljak.

Nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za najbolje žensko ostvarenje osvojila je Matea Marušić, a za najbolje muško ostvarenje Mateo Videk.

U kategoriji lutkarskih predstava ili predstava za djecu i mladež, za najbolje su žensko glumačko ostvarenje nagradu su dobile Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić, te Amanda Prenkaj, a za najbolje muško Matija Šakoronja.

Najboljom lutkarskom predstavom ili predstavu za djecu i mlade, čiji je pokrovitelj magazin Gloria, proglašena je predstava “Tonček i Točkica” Ericha Kästnera u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, a glumačkoj ekipi nagradu je uručila Ana Hanžeković, članica uprave Hanza Medije.

Nagrada za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave otišla je u ruke Ana Marije Veselčić za dramski tekst “Domaši” premijerno izveden u Gradskom kazalištu lutaka Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Zagreb, 241119.
Dodjela nagrada hrvatskog glumista.
Na fotografiji: 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

- Hvala žiriju što je prepoznao tekst, splitskoj akademiji, kazalištu lutaka Split, mojoj ekipi, čoviku na svitlu i curi koja pazi tekst te ljudima koji su sa mnom podijelili svoju intimu, bez njih tekst ne bi ni postojao. Svim “domašima” i onima koji se tako osjećaju poručujem: tko vam kaže da ne može samo rock and roll – rekla je Veselčić.

Titulu najboljeg glumačkog ostvarenja u radio drami ponijela je Marija Kolb koja je u suzama primila nagradu.

- Nije floskula, ali zaista se nisam ovom nadala, ali nešto me navelo pa sam ujutro ipak pripremila mali govor, čestitam svim nominiranim kolegama – rekla je Kolb.

Najboljim redateljskim ostvarenjem u TV drami proglašen je rad Gorana Rukavine za seriju “Počivali u miru”. Za najbolju kazališnu scenografiju nagradu je osvojila Zdravka Ivandija, a za kostimografiju Dženisa Pecotić.

- Prije skoro 40 godina počela sam svoj profesionalni život radeći za djecu, a i ove godine sam opet radila za djecu i osvojila nagradu. Zar to nije divno? - upitala se kostimografkinja Pecotić.

Ove godine dodijeljena je i nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, i to ansamblu i autorskom timu predstave ‘Fleks’, u produkciji KunstTeatra iz Zagreba u režiji Ivana Penovića, “za inovativni pristup i novi smjer kazališta”. Hrvatskog društvo dramskih umjetnika dodijelilo je još jedno posebno priznanje i to glumcu i redatelju, voditelju Glumačke družine Histrion Zlatku Vitezu u povodu 50. obljetnice njegovog umjetničkog djelovanja koju je umjesto njega preuzeo kolega Hrvoje Klobučar jer je Viteza uhvatila viroza.

Sonja Kastl, prva ravnateljica Baleta HNK, koreografkinja, pedagoginja i jedna od najvećih legendi hrvatskog baleta, dobila je, pak, posebno priznanje Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika.

Zagreb, 241119.
Dodjela nagrada hrvatskog glumista.
Na fotografiji: gledaliste.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Najbolja baletna predstava u cjelini, prema ocjeni žirija za balet u kojem su bili Svebor Sečak, Lydia Mila-Milovac i Mladen Mordej Vučković, jest ‘’Smrt u Veneciji’’ za koju je intendantica HNK Dubravka Vrgoč ponosno kazala kako će sljedeće godine putovati od Lisabona do St. Peterburga. Koreografija za balet ‘’Smrt u Veneciji’’ djelo je Valentine Turcu, i upravo je ona nagrađena za najbolju baletnu koreografiju. Za izuzetno ostvarenje mladih baletnih umjetnika do 28 godina nagradu je dobila Ozana Mirković za ulogu Margot u baletu ‘’Opasne veze’’.

Balerina Iryna Chaban Bilandžić nagrađena je za najbolju žensku ulogu u baletu, za ulogu Medore u baletu “Gusar”, u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split, a mušku je prema članovima žirija zaslužio baletni prvak Tomislav Petranović za ulogu Vikonta De Valmonta u baletu “Opasne veze” u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradu za najbolju opernu predstavu u cjelini dobila je ‘’Čarobna frula’’ Wolfganga Amadeusa Mozarta u režiji Krešimira Dolenčića, u produkciji HNK Zagreb. Sopranistica Ivana Lazar za ulogu Kraljice noći u ‘’Čarobnoj fruli’’ dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u operi, a bas-bariton Giorgio Surian za najbolju mušku ulogu u operi “Macbeth”. Odlučio je to žiri za operu kojeg su činili Mirjana Bohanec-Vidović, Tonči Bilić i Mladen Janjanin. Za najbolje dirigentsko ostvarenje nagradu je osvojio Ivo Lipanović za dirigiranje operom ‘’Nabucco’’ u produkciji HNK Split za 64. Splitsko ljeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:38