Regija
ARHEOLOŠKI PARK VUČEDOL - ZAVRŠETAK 2022.

Vukovar i Vučedol bit će
na kulturnoj karti Europe
Objavljeno 20. veljače, 2019.
Projekt Arheološkog parka strateški je projekt hrvatske Vlade u kulturi
VUKOVAR - Arheološki park Vučedol, projekt "težak" 117,2 milijuna kuna, strateški je projekt Vlade RH u kulturi, a njegova realizacija očekuje se do lipnja 2022. godine. Bogata arheološka baština bit će, naime, i podloga gospodarskom i turističkom razvoju hrvatskog Podunavlja, a grad Vukovar i Vučedol će, očekuje se to od tog velikog projekta, staviti na kulturnu kartu Europe.- Na projektu se intenzivno radi, i to kroz suradnju na više razina – kaže Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, impresivnog zdanja uklopljenog u arheološki lokalitet što se nalazi pet kilometra nizvodno od Vukovara.

Taj je "mladi" muzej od svojega otvaranja, 30. lipnja 2015. godine, obišlo više od 200.000 posjetitelja, a "upisao" se već i kao dobitnik desetak nagrada struke, od one za iznimno arhitektonsko rješenje preko nagrade za kreiranje novog muzeja do one za stalni postav koji na suvremen način priča priču o civilizacijskim dosezima jedne kulture, Vučedolaca, odprije 5000 godina, koja se prostirala na tlu današnjih 12 europskih država.

Lokalitet je Vučedol kod Vukovara, poznato je, jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Europe. Stoga i ne čudi europska potpora projektu Arheološkog parka Vučedol.

Europska potpora
– Muzej vučedolske kulture nostitelj je projekta, a partneri su na projektu Ministarstvo kulture RH, Grad Vukovar, Lučka uprava Vukovar i Turistička zajednica grada Vukovara. Valja reći i da je od ukupne investicije 99,7 miljuna kuna (85 posto) nepovratna potpora kroz Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) – navodi Hutinec i dodaje da se "veliki posao radi s posebnim žarom". Ugovor o realizaciji projekta potpisan je pak u srpnju prošle godine.

– Projekt će se sastojati od više aktivnosti koje obuhvaćaju izgradnju, rekonstrukciju i revitalizaciju samog arheološkog lokaliteta, komunalne i ugostiteljske infrastrukture, kao i turističku promociju cijelog zahvata na površini nešto većoj od 28 hektara – kazuje ravnateljica muzeja na Vučedolu, dodajući kako se proteklih mjeseci neprestano radi na dokumentaciji za javnu nabavu. Naime, predradnje koje prethode "dolasku bagera" i vidljivim radovima na uređenju niza planiranih sadržaja što ih obuhvaća tako opsežan projekt kao što je Arheološki park Vučedol, podrazumijevaju i opsežnu "papirologiju". Mirela Hutinec nabrojat će buduće sadržaje: rekonstrukcija vučedolskog naselja, kao i rekonstrukcija sojenica na Orlovom otoku, planetarij, rekonstrukcija Megarona – kuće ljevača bakra na lokaciji Gradac, izložbeni prostor i poučne staze, znanstveno-istraživački centar u obnovljenoj Vili Streim, secesijskoj zgradi iz 1918. godine koja je dio spomeničke baštine, uređenje muzejskog trga, pristana za riječna plovila i šetnice uz Dunav, ugostiteljski sadržaji, parkirališni prostor...

Od Osijeka do Iloka
– Arheološki park Vučedol bit će centralna točka kulturno-turističke ponude Vukovara, ali i poveznica od Osijeka preko Vukovara do Iloka, što bi dugoročno bio doprinos i poboljšanju gospodarske slike regije, s novim radnim mjestima. Dakako, tu je i očuvanje arheološkog lokaliteta Vučedol, a taj bi prostor postao ne samo arheološko-povijesni već isto tako i turističko-ugostiteljski i sportsko-rekreativni centar. Dakako, kontekst vučedolske kulture koristit će se u projektu kao osnovni motiv u smislu aktivnosti, sadržaja i promocije – zaključila je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, koji je i jezgra budućeg Arheološkog parka Vučedol. Realizacijom projekta doći će, na koncu, do obogaćivanja kulturne (arheološke) i turističke ponude korištenjem kreativnih, inovativnih i tehnološki naprednih rješenja u prezentaciji.

Inače, sustavna istraživanja na lokalitetu Vučedol kod Vukovara počela su 1981. godine i gotovo su neprekinuta osim ratnog razdoblja 1991. - 2001. Prvo veliko istraživanje bilo je 1938., kada je na tom mjestu pronađena Vučedolska golubica (ili jarebica), najpoznatija keramička posuda i, ujedno, simbol i današnjeg Vukovara. Golubica/jarebica nađena je na manjem lokalitetu Gradac, koji je u sklopu Muzeja vučedolske kulture restauriran i bit će do kraja prikazan. Sam lokalitet istražen je dosad manje od 10 posto, što znači da ima velik potencijal novih istraživanja i novih saznanja o životu Vučedolaca.
Sanja Butigan
117,2

milijuna kuna vrijednost je Arheološkog parka Vučedol, od čega je 85 posto nepovratni EU novac
Turisti, studenti...
Prema riječima Mirele Hutinec, plan je da Arheološki park Vučedol, nakon dovršetka tog po mnogočemu jedinstvenog projekta, bude mjesto koje će posjećivati brojni gosti - građani Vukovara i okolice, izletnici i turisti iz regije i ostatka države, Europe i svijeta koji prolaze ovuda ili ciljano dolaze u Vukovar, kulturni djelatnici, znanstvenici, studenti, učenici... Svi poslovi oko projekta, zaključila je, rade se u stalnoj koordinaciji s Ministarstvom kulture.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli