Regija
NA INICIJATIVU JUPP-A PAPUK

Srednjovjekovna utvrda Ružica grad ide u obnovu
Objavljeno 1. ožujka, 2019.
JUPP-u Papuk odobreno je 140.000 kuna za izradu konzervatorske studije s programom obnove Ružice grada
ORAHOVICA

Najočuvanija srednjovjekovna utvrda u Hrvatskoj, orahovačka Ružica grad, napokon dolazi na red za obnovu. Naime, Javna ustanova Park prirode Papuk, na čijem se teritoriju nalazi Ružica grad, pokrenula je inicijativu za spas te vrijedne građevine i kulturnog dobra od potpunog propadanja.

Desetljeća nebrige
- Dobivenim sredstvima izradit će se potrebna dokumentacija za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju ovoga iznimnoga srednjovjekovnog zdanja. Također, izrađena konzervatorska studija bit će podloga za izradu dokumentacije kojom će se aplicirati na fondove EU-a kako bi se dobio novac za višegodišnja istraživanja, obnovu, sanaciju, djelomičnu rekonstrukciju, revitalizaciju lokaliteta te stavljanje u funkciju nekih dijelova grada. U srpnju 2018. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uputilo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu. Javna ustanova PP Papuk prijavila je izradu konzervatorske studije sa smjernicama za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju Ružice grada te joj je odobreno 140.000 kuna za izradu konzervatorske studije s programom obnove Ružice grada – kaže ravnatelj PP-a Papuk Alen Jurenac te naglašava kako je srednjovjekovni Ružica grad jedan u nizu srednjovjekovnih burgova u Hrvatskoj koji je prepušten propadanju, o kojem nitko ne vodi nikakvu skrb.

- Od 1965. do 1990. na Ružici gradu kontinuirano su se, gotovo svake godine, izvodili konzervatorsko-zaštitni radovi i arheološka istraživanja. Republika Hrvatska, JU PP Papuk i u manjem dijelu lokalna zajednica svake su godine ulagali određena sredstva za istraživanje, čišćenje od vegetacije i obnovu. To je omogućilo da Ružica grad sačuva svoju graditeljsko-prostornu cjelinu i krajobrazni identitet. Nažalost, od 1990. do danas Grad je prepušten propadanju, zidovi se doslovce raspadaju i postoji realna opasnost od urušavanja većih dijelova građevine. Jedini pozitivan zahvat koji je u tom razdoblju napravljen jest detaljan digitalizirani snimak postojećeg stanja, koji je izradila tvrtka Vectra iz Varaždina - zaključuje Jurenac, a o ciljevima obnove priča arheologinja Parka prirode Marijana Lukačević:

Vlasništvo RH
- Osnovni je cilj pokrenuti sustavnu skrb o Ružici gradu, kreirajući sveobuhvatnu strategiju spašavanja od daljnjeg propadanja, kao i postavljanje jasnih kriterija za zaštitu i obnovu. Krajnji je cilj zaustaviti rapidno propadanje, završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa, građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njezinu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma - kaže Lukačević i dodaje kako je Ružica grad u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske te da je to zapravo olakotna okolnost u priči oko obnove.

- Republika Hrvatska je u vlasništvu Ružice grada 1/1 i to je nama zapravo najbolja solucija, jer se on nalazi i na području Parka pa mi imamo pravo punog raspolaganja njegovim biološkim i kulturnim dobrom. Ono što je najvažnije jest to da se konačno krenulo. Mi imamo veliku želju obnoviti ovu iznimno povijesno bogatu utvrdu, jer ona doista danas izgleda tužno i vrijeme je da se nešto za nju napravi. Intenzivno se sada radi na tome i zapravo jedva čekamo da sve skupe počne - zaključila je Lukačević.

Vladimir Grgurić
Po 10 tisuća kuna dali Županija i Orahovica
Novčanu potporu u izradi spomenute konzervatorske studije dali su i Virovitičko-podravska županije te Grad Orahovica, svatko 10.000 kuna.

- Virovitičko-podravska županija niz godina vodi brigu o svojoj kulturno-povijesnoj baštini. Kao što je poznato, obnovili smo kuriju Janković u Kapela-Dvoru, trenutno su u obnovi dvorci Janković u Suhopolju i Pejačević u Virovitici i već sada imamo niz drugih pripremljenih projekata, za obnove ostalih povijesnih građevina na području županije. Ružica grad jedan je od bisera turizma naše županije i mi smo, naravno, odmah prihvatili inicijativu JU Parka prirode Papuk - rekao je župan Igor Andrović.
kulturni turizam
ZAUSTAVIT ĆE SE PROPADANJE, OSMISLITI PREZENTACIJA
Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura