u Umjetničkom paviljonu

Jedan od najznačajnijih kipara 20. stoljeća: Otvorena izložba 'Alexander Calder – Magija skulpturalnog pokreta'

26.09.2019 u 22:11

Bionic
Reading

Izložba 'Alexander Calder – Magija skulpturalnog pokreta', koja donosi presjek stvaralaštva jednog od najslavnijih američkih kipara, otvorena je u četvrtak u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu kao svjedočanstvo zaigranog kozmosa avangardnog umjetnika koji je u skulpturu unio pokret

Otvarajući izložbu, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić kazala je kako je riječ o prvom predstavljanju u Hrvatskoj stvaralaštva tog istaknutog umjetnika, koji se ubraja među najznačajnije kipare 20. stoljeća.

'Ovo je za nas doista izuzetno velika večer, jer po prvi puta u Zagrebu i Hrvatskoj imamo prilike vidjeti djela najslavnijeg američkog kipara 20. stoljeća Alexandera Caldera', rekla je Poklečki Stošić, koja je ujedno i autorica izložbe, te izbora djela i likovnog postava.

Istaknula je da je izložba dio ciklusa Umjetničkog paviljona 'Najveći kipari 20. stoljeća', pokrenutog 2014. godine, od kada su u Zagrebu priređene izložbe Joana Miróa, Augustea Rodina i Alberta Giacomettija.

'Puno je razloga zašto smo se odlučili upravo za Alexandera Caldera, a jedan je doista jako važan: naime, riječ je o kiparu koji je unio revoluciju u kiparstvo 20. stoljeća, unijevši u njega pokret, čemu je posvetio gotovo cijeli svoj umjetnički život', kazala je Poklečki Stošić.

Iako nije prvi koji je 'pokrenuo' skulpturu, Calder je u tim nastojanjima otišao najdalje, a njegovi su mobili i stabili danas prepoznatljivi diljem svijeta i može ih se vidjeti u svim najvažnijim svjetskim muzejima kao i na javnim površinama brojnih gradova u Europi i svijetu, napomenula je.

  • +7
Otvorena izložba 'Alexander Calder – Magija skulpturalnog pokreta' Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izložba u Umjetničkom paviljonu tematska je izložba posvećena upravo Calderovim mobilima i stabilima: mobilima – pažljivo uravnoteženim konstrukcijama koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktnim konstrukcijama stabilima. Uz skulpture, obuhvaćen je i slikarski dio opusa kipara koji je, najčešće usko povezan sa skulpturalnim dijelom opusa.

Ukupno je 35 predstavljenih djela, nastalih od 30-tih do polovice 70-tih godina 20. stoljeća, dakle, iz tzv. zrele Calderove faze. Od toga je 20 slika te 15 skulptura, posuđenih iz nekih od najvažnijih svjetskih muzeja - Centra Georges Pompidou iz Pariza, muzeja Tate Modern iz Londona, Ludwig Museuma iz Koelna, danskog Louisiana Museuma, kolekcije Peggy Guggenheim iz Venecije i brojnih drugih.

Realizaciju izložbe pomogli su Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH, dok je generalni sponzor izložbe tvrtka INA. Izložbu je službeno otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'Ovime još jednom potvrđujemo da se naš Umjetnički paviljon kao najljepši prostor za izložbe u ovom dijelu Europe i grad Zagreb vole javno, i da je naš Zagreb istinski europski grad kulture', rekao je gradonačelnik.

Otvorenju izložbe, koja ostaje otvorena do 5. siječnja iduće godine, uz brojne uzvanike iz kulturnog, političkog i društvenog života, nazočili su i pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, predsjednik zagrebačke Skupštine Drago Prgomet, te ispred Ministarstva kulture pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.