NA SVJETSKI DAN KNJIGE INAUGURIRANA NOVA KNJIŽNICA S 12.680 NASLOVA

Vodnjancima novi hram kulture, ali i dnevni boravak 


Na Svjetski dan knjige i autorskih prava u ponedjeljak su najmlađi član Benjamin Radmanić i najdugovječnija članica Lidia Biasiol prerezali vrpcu i otvorili novu suvremenu knjižnicu u Trgovačkoj ulici i još jedno poglavlje čitalačke kulture na Vodnjanštini. Preseljenjem mjesnog hrama kulture iz prizemlja gradske palače na Narodnom trgu u ugodno uređen prostor u glavnoj ulici, površine od gotovo sto kvadrata s još 40-ak kvadrata spremišnog, koji zadovoljavaju moderne trendove i zahtjeve čitalačke publike, realizirana je investicija vrijedna 1,2 milijuna kuna

Otvorenje je veliki događaj za grad - potvrđuje to bogat prigodni program u kojem su sudjelovali učenici Glazbene škole "Ivan Matetić Ronjgov" i OŠ Vodnjan, a odazvali mu se brojni uzvanici i, što je najvažnije, građani svih generacija, vjerni čitatelji, mnogi od 250 dosadašnjih članova knjižnice. Velik je ovo događaj za grad - potvrđuje to i odluka da svi stanovnici s područja Vodnjana tijekom ovog tjedna mogu ostvariti besplatnu godišnju članarinu.

Knjižnica Vodnjan djeluje u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

- S velikom radošću, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, posvećen svima koji stvaraju i čitaju, otvaramo vrata ovog ljepšeg, modernijeg i ugodnijeg prostora. Nakon 40 godina na Narodnom trgu, knjižnica je preselila u Trgovačku ulicu, pa neka ovo bude vaš dnevni boravak, posebno vama djeco! Tu ćete, osim knjiga, naći i igre i elektronske knjige, rekla je Nela Načinović, ravnateljica pulskog GKČ-a.

Nakon što je uređen novi prostor na mjestu negdašnje trgovine elektronskom opremom, 5. travnja započela je i ubrzana revizija knjižnog fonda da bi inauguracija bila moguća na Svjetski dan knjige, na datum kada su 1616. umrli i Miguel de Cervantes i William Shakespeare. U preseljenju su, pisali smo prošlog tjedna, pomogli i učenici i polaznici vrtića koji su formiravši "živi lanac" kroz Trgovačku ulicu prenijeli knjigu po knjigu, iz ruke u ruku.

- Preseljenje 12.680 naslova ne bi bilo moguće bez učenika, djece i građana. Neka ovo bude mjesto gdje će se družiti i Cervantes i Shakespeare, u prostoru koji na pravi način predstavlja knjige, u kojem ćete se družiti i okupljati, na iznimno lijepom odjelu beletristike ili u lijepom dječjem odjelu, rekla je Načinović.

U funkcionalnom prostoru, koji je projektirala tvrtka Triptih, korisnicima su na raspolaganju i tri računala, najmlađima dječji kutak, radoznalima zavičajna biblioteka… U projektu je sa 700 tisuća kuna sudjelovao Grad Vodnjan, a s pola milijuna kuna Ministarstvo kulture.

- Nova knjižnica zamišljena je i kao prostor susreta mladih generacija koji će usavršavati svoje znanje, prostor otvoren predavanjima, druženju, promocijama, radionicama… Knjiga je pogled u prošlost i zalog u budućnost. Ulaganje u kulturu nikada nije skupo i ne smije biti teret, rekao je Vitasović i razveselio okupljene viješću o besplatnoj upisnini. Zahvalio se pritom i Ministarstvu, bez čije potpore ne bi bilo realizacije, pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, ali i saborskom zastupniku iz Vodnjana Antonu Klimanu, koji je gurao projekt u državnom vrhu.

Goste je nakon rezanja vrpce dočekala knjižničarka Gianna Delton, no umjesto nje dojmove o novoj biblioteci s nama je podijelio Ivan Banković, dugogodišnji vodnjanski knjižničar koji je prije 40 godina inicirao otvaranje biblioteke na Placi i pripajanja knjižnice Puli.

- Iskreno, bio sam skeptičan, ali sada kada vidim kako je uređena biblioteka jako sam zadovoljan. Nisam očekivao da se može ovako preurediti prostor trgovine. Izuzetno mi je drago, rekao je Banković koji je, iako je u penziji već 27 godina, intenzivno pratio preuređenje hladnog poslovnog prostora u topli dom ljubitelja knjige svih uzrasta.

- Svako mjesto koje ima svoju knjižnicu ima svoje kulturno središte u kojem se povezuju generacije, poručio je Vodnjancima Ivica Poljičko, državni tajnik Ministarstva kulture, i pohvalio ih za jedinstveni način prenošenja knjiga duž ulice iz ruke u ruku, po čemu će, kaže, pamtiti i knjižnicu i Vodnjan. Pritom je i otkrio okupljenima da se po starom katalonskom običaju, na Svetog Jurja 23. travnja, daruju knjige i ruže, a u Vodnjanu se građanima darovala nova knjižnica.

Dožupan Fabrizio Radin rekao je da više mudrosti postoji u jednoj maloj knjižnici, nego u cijeloj povijesti TV-a i Interneta, a zastupnik Kliman otkrio da je bivša vodnjanska knjižnica u njegovom djetinjstvu bila mjesto gdje su djeca dolazila čitati dnevni tisak, učiti prve šahovske poteze i stjecati čitalačke navade.

- Žalostan sam da 56 posto građana Hrvatske pročita tek jednu knjigu na godinu. Nadam se da će Vodnjaci čitanjem popraviti taj prosjek, poručio je Kliman.

Župnik Marijan Jelenić, koji je blagoslovio knjižnicu, naveo je da je vodnjanska knjižnica začeta u srcu vodnjanskog akademika, ljekarnika i prirodoslovca Bartolomea Biasoletta (1793.-1858.), pa se i nadao da će novi prostor ponijeti njegovo ime. Zaključio je riječima da u Vodnjanu postoji duga tradicija čitanja i želje za znanjem, o čemu svjedoči opus izuzetno starih i vrijednih knjiga u župi i drugim arhivima. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum