Regija
DRŽAVNI ARHIV U VUKOVARU PREZENTIRAO DIDAKTIČKU IGRU “PUTOVIMA ZAVIČAJA”

Kroz igru uče i provjeravaju znanje o zavičajnoj prošlosti
Objavljeno 28. prosinca, 2018.
VUKOVAR

Državni arhiv u Vukovaru prezentirao je novu didaktičku igru pod nazivom "Putovima zavičaja".

Njezinu je izradu financiralo Ministarstvo kulture RH, u okviru razvoja arhivske pedagogije, a prvenstveno je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije, kako bi proširivali znanja o vrijednosti arhivske i kulturne baštine kojom raspolaže Državni arhiv u Vukovaru. Autori didaktičke igre su direktor Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez i viša arhivistica Irena Milobara.

- Prije godinu i pol kolegica Milobara je došla na ideju da osmislimo igru koja je slična konceptu poznate igre "Čovječe, ne ljuti se", koja će biti prilagođena našem području te samim tim i unikatna. Uslijedio je dugotrajan rad na pitanjima i odgovorima, kojih je ukupno 160 i podijeljeni su u četiri kategorije. Na samoj ploči, koja je zapravo slika Vukovarsko-srijemske županije, polja su u četiri boje te, ovisno o tomu na koje polje igrač stane, odgovara na pitanja iz određene skupine - pojasnio je Petar Elez, dodajući kako postoje i bijela polja koja su neutralna te crna koja nose kaznene bodove, a njih su postavili zbog atraktivnosti igre.

Naveo je kako su nastojali dio pitanja prilagoditi razini znanja učenika osnovnih škola, dok je drugi dio primjereniji višoj razini znanja, odnosno onoj na kojoj su srednjoškolci. Igru su premijerno prezentirali u Gradskoj knjižnici Vukovar, s tim da su pozvali učenike Gimnazije Vukovar kako bi baš oni prvi testirali zanimljivost igre, ali i provjerili koliko znaju o kulturi i baštini svoje županije.

- Interes sam očekivao, međutim oni su nadmašili sva moja očekivanja. Budući da igru mogu igrati četiri igrača ili četiri skupine igrača, podijelili su se u skupine i gotovo na sva pitanja znali odgovore jer se pokazalo da na svako pitanje netko zna odgovor. Iznimno mi je drago što su i na ovaj način demonstrirali znanje i naučili nešto novo jer naša je županija veoma bogata kulturom, baštinom i tradicijom, što se, među ostalim, može potvrditi i uvidom u sadržaj Državnog arhiva - naglasio je Elez. Prema njegovim je riječima ova igra dio velikog programa razvoja arhivske pedagogije koji kontinuirano provode s učenicima osnovnih i srednjih škola i nastoje ih što više upoznati s prošlošću kraja u kojemu su rođeni ili u njemu žive i stječu naobrazbu.

Didaktičku igru svi zainteresirani mogu kupiti u Državnom arhivu Vukovar po cijeni od 150 kuna, a s obzirom na odlične početne rezultate i interes učenika, uslijedit će i drugi kvalitetni programi u vukovarskom Arhivu.

Viša arhivistica Irena Milobara naglasila je kako, osim edukativne uloge, ova didaktička igra potiče i timski rad i druženje, što joj svakako daje dodatnu vrijednost i učenici ju rado igraju. Dragana Korpoš
Petar Elez

direktor Državnog arhiva

Vukovarsko-srijemska županija bogata je kulturom, baštinom i tradicijom, što ova didaktička igra i promovira u okviru programa arhivske pedagogije, uz potporu Ministarstva kulture RH
Osobe, manifestacije
Ovom didaktičkom igrom učenici osnovnih i srednjih škola, ali i oni stariji, na zabavan se način upoznaju sa zavičajnom prošlosti Vukovarsko-srijemske županije. Igrači bacanjem kockice dolaze na određeno polje na karti županije te odgovaraju na pitanja vezana uz znamenite osobe, događaje te tradicijske i kulturne manifestacije koje čine identitet Vukovarsko-srijemske županije, kako u prošlosti tako i danas.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike