Kultura
ZAVRŠENI 14. DANI MIJE ČORAK SLAVENSKE

Plesna umjetnost: Mladi plesači pokazali put u svijetlu budućnost plesa
Objavljeno 1. ožujka, 2017.

Smotrom školskih plesnih skupina pod nazivom “Radost pokreta” jučer su završili 14. Dani Mije Čorak Slavenske, koji su brojnim manifestacijama obogatili brodsku kulturnu scenu od 20. veljače.

“Trebalo bi temeljito promijeniti sistem obuke plesača, pogotovo početnika. Osim toga, trebalo bi ih naučiti da ples nije produciranje umijeća, nego umjetničko proživljavanje“, govorila je najpoznatija hrvatska balerina i jedna od deset najvećih balerina svjetskog glasa – Mia Čorak Slavenska, u čast kojoj su 14. godinu zaredom u Slavonskom Brodu održani Dani plesa Mije Čorak Slavenske. A upravo bogatim programima manifestacije u kojima publika svih generacija, a osobito mladi, mogu naći nešto zanimljivo, odaje se počast svjetski poznatoj primabalerini, rođenoj Brođanki, te promovira plesna umjetnost.

“Ne mora značiti ako je čovjek rođen u malom gradu da ne može dotaknuti zvijezde. Mia je to dokazala”, istaknuo je Hrvoje Špicer, ravnatelj Kazališno–koncertne dvorane “Ivana Brlić Mažuranić”, koja je organizator manifestacije, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Slavonskog Broda. Govoreći o vremenu prije 14 godina, Špicer je podsjetio da je manifestacija tada bila jednodnevna, da bi postupne prerasla u osmodnevnu, u sklopu koje je drugu godinu zaredom održana Gala večer u izvedbi zagrebačkog, osječkog, riječkog i splitskog baleta.

“Nikada prije i nigdje nisu svi nacionalni baletni ansambli nastupali zajedno u jednom kolaž-programu. Nadam se da ćemo ovu tradiciju nastaviti, a prava bi priča bila da ovi divni ljudi sa svojim baletima ostanu ovdje četiri dana s cjelovečernjim predstavama. Sve ovo radimo naravno zbog publike, jer bez njihove potpore ne bi imalo smisla. Ne smijemo podcijeniti ushićenje naše publike. Osim toga, danas djeca o Miji Čorak Slavenskoj znaju više nego njihovi roditelji. A da se odnos prema plesu također promijenio nabolje, pokazuje i Smotra školskih plesnih skupina gdje akumuliramo publiku i za klasični i za moderni ples, a nastavnici traže edukaciju i raspituju se za program. Vjerujem da smo na dobrom putu”, istaknuo je ravnatelj Kazališno–koncertne dvorane.

Ovogodišnja manifestacija počela je polaganjem cvijetnog vjenčića na spomen-ploču Mijine rodne kuće te Plesnom večeri u kojoj su nastupili Brodski leptirići, Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege, prvi put plesači Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica iz Rijeke te studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti – Odsjek plesa. Slijedilo je predstavljanje Zbornika radova s Interdisciplinarnog znanstveno-umjetničkog skupa “Mia Čorak Slavenska 2016.” te projekcija dokumentarnog filma “Mia, a Dancer’s Journey”. Vrhunac manifestacije bila je Gala večer na kojoj je publika imala priliku uživati u isječku iz drugog čina “Labuđeg jezera” u izvedbi baletnog ansambla zagrebačkog HNK-a. Na glazbu Carla Orffa (Carmina Burana) te pod koreografskom palicom Vuka Ognjenovića, plesači osječkog baleta izveli su izvadak iz baletne predstave “Fortuna”, dok se splitski balet predstavio dijelom iz baletne predstave “Na putu”, a riječki ulomkom iz Hačaturjanove baletne priče o Spartaku.

Manifestacija je nastavljena plesnim predstavama “Starost – Alzheimer cafe” zagrebačkog Studija za suvremeni ples te “Etidom za violu i midi kontroler”.

Subotnji program bio je rezerviran za djecu koja su imala priliku vidjeti seriju scenskih događanja “Ja pa ti pa mi”, epizodu Stranci te “Ritam tam – Bajka o ritmu”. Nešto drugačija, avangardnija, bila je plesna predstava “Invisible Time”, glazbeno-plesno djelo za plesača, udaraljkašicu i elektroniku, a Dani Mije Čorak Slavenske završeni su Smotrom školskih plesnih skupina “Radost pokreta”.

Anita BENIĆ

Fortuna

NASTUP PLESNE SKUPINE HNK-a OSIJEK

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike