Kultura
GALA VEČER NA 14. DANIMA MIJE ČORAK SLAVENSKE

Najbolja četiri baleta iz svih hrvatskih nacionalnih kazališta
Objavljeno 25. veljače, 2017.

SLAVONSKI BROD - Danima plesa osmišljenim njoj u čast, 14. put zaredom Slavonski Brod slavi ime svoje “Ljepote, Gracije i Harmonije” - balerine, koreografkinje i baletne pedagoginje Mije Čorak Slavenske. Nakon Plesne večeri te predstavljanja Zbornika radova s Interdisciplinarnog znanstveno-umjetničkog skupa “Mia Čorak Slavenska 2016.” i projekcije dokumentarnog filma “Mia, a Dancer’s Journey“, u četvrtak navečer uslijedio je vrhunac manifestacije - Gala večer.

Potaknuti željom da potvrde važnost Mijina lika i djela u hrvatskoj i svjetskoj povijesti, prije godinu dana, na Mijin 100. rođendan, na istoj su se pozornici okupila sva četiri hrvatska nacionalna baletna ansambla. Biseri hrvatskog baletnog umijeća iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka združili su se u Gala večeri pokazavši nepresušno vrelo plesne umjetnosti, čime je Mijin rodni grad, Slavonski Brod, postigao tada nešto nesvakidašnje. Ovogodišnjim Danima plesa to nesvakidašnje utire put novoj tradiciji. “Gala večer je prvo okupljanje nacionalnih baleta u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo ovu tradiciju nastaviti, a prava bi priča bila da ovi divni ljudi sa svojim baletima ostanu ovdje četiri dana s cjelovečernjim predstavama”, rekao je, na konferenciji za novinare uoči Gala večeri, ravnatelj brodske kazališno-koncertne dvorane Hrvoje Špicer. Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo kazala je da je ovo prvi korak u skladu s tendencijom Ministarstva kulture o suradnji nacionalnih kazališta.

Ljubitelji plesne umjetnosti tako su u četvrtak navečer više od dva sata imali prigodu uživati u vrhunskom baletu nacionalnih baletnih kuća. Brođani su bili počašćeni ekskluzivno vidjeti najljepše ulomke “Labuđeg jezera”, koje će baletni ansambl Zagrebačkog HNK-a premijerno prikazati u Zagrebu u ožujku, te dio iz splitske baletne predstave “Na putu”.

Izvadak iz 2. čina najpopularnijeg “bijelog baleta” svih vremena “Labuđeg jezera” Pjotra Iljiča Čajkovskog u koreografiji jednog od najboljih plesača i koreografa svjetske reputacije Vladimira Malakhova izvela su sva 23 člana baletnog ansambla, a naslovne uloge nose Miruna Miciu (Odetta) i Andrea Schifano (Princ Siegfried). Na glazbu Carla Orffa (Carmina Burana) te pod koreografskom palicom Vuka Ognjenovića, plesači osječkog baleta izveli su izvadak iz baletne predstave “Fortuna”. Dio iz baletne predstave “Na putu” na glazbu Johanna Sebastiana Bacha splitski plesači Hazuki Tanase, Oleksandar Koriakovsky i Ekaterina Kuznetskova predstavili su koreografijom ravnatelja Baleta splitskog HNK-a Igora Kirova. Riječki baletni ansambl predstavio se ulomkom iz Hačaturjanove baletne priče o Spartaku, a koreografiju “Rijeka vremena” Balazsa Baranyaija izveli su Daniele Romeo i Marta Voinea Čavrak na glazbu Mercedes Sosa i Stavrosa Lantisassa. Anita Benić

Nastupi četiri baleta iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka mogli bi postati tradicionalni

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike