Kultura
23. FESTIVAL GLUMCA U ŽUPANJI7

Kišević: Bježao sam od redatelja koji žele biti vidljiviji od glumca!
Objavljeno 16. svibnja, 2016.
Do 21. svibnja osim u gradu domaćinu održava se u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Iloku

Vezani članci

23. FESTIVAL GLUMCA ŽELI VRATITI “DIJELOM IZGUBLJENI SJAJ I PRESTIŽ”

Županja je grad domaćin, a Ivo Gregurević glumački domaćin

23. FESTIVAL GLUMCA ŽUPANJA

Bit će odigrano 18 odličnih predstava po izboru Enesa Kiševića

22. FESTIVAL GLUMCA U VUKOVARU

Najbolja predstava festivala - “260 dana” osječkog HNK

Predstavom Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih HNK-a Split “Priče iz Vukovara”, prema tekstovima Siniše Glavaševića u izvedbi mladog glumca Pere Eranovića, u Županji je svečano otvoren 23. Festival glumca, koji će se do 21. svibnja osim u gradu domaćinu održavati i u Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku. Pozdravljajući nazočne, glumački domaćin, Ivo Gregurević poručio je da je glumac sve, on je sama srž glume i da zato voli doći na Festival glumca jer je glumac u njegovu središtu. Svih 59 predstava prijavljenih za 23. izdanje pogledao je izbornik Enes Kišević.

- Pripala mi je velika čast i odgovornost izabrati 18 i dovesti ih u srce Slavonije. Odabrao sam predstave koje sam želio još jednom vidjeti i podijeliti s drugima, a moj je izbor uvjetovan vladarima našeg novca. Predstave nisam gledao kao kazališni kritičar, nego na pomoćnom stolcu, dišući s glumcima. Uživao sam u glumačkim ostvarenjima, u režijama koje se ne vide, koje glumcima otvaraju kreaciju i slobodu izražaja, a bježao od redatelja koji na sceni vole biti vidljiviji od glumca - poručio je Kišević.

Na 23. Festivalu glumca bit će izvedeno 15 od 18 najavljenih predstava. Otkazane su predstave “Malo morgen” Kulturnog centra Peščenica i Kazališta KNAP iz Zagreba, “Male priče o nestašnoj Sonji” Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, te “Dugonja, Trbonja, Vidonja/ Spillo, Ciccio, Falco” HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke (zbog novca!).

U ime ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazočnima se na otvorenje obratila Eva Brunović:

- Tijekom 22 godine održavanja, na početku 23. svjedočimo Festivalu koji se razvio u koncepijski jedinstven i prepoznatljiv susret u čijem je središtu glumac. Oduševljava entuzijazam organizatora i sudionika, umjetničkih ostvarenja koji trajno pridonose vrijednostima hrvatskog kazališnog stvaralaštva.

Novoizabrana predsjednica HDDU-a Perica Martinović poručila je da svaki glumac progovara iz sebe, iz svog mraka i svoje svjetlosti, a za nju je, naglasila je, Slavonija uvijek bila samo svjetlost.

- Na ovom festivalu nije bitno tko u kojoj funkciji dođe. Ja zastupam sve glumce jer ovo je jedinstven festival u svijetu - glumac je u središtu. Tko god je došao, poželio je doći ponovno - poručila je.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić poželio je glumcima dobre predstave i ugodan boravak u najistočnijoj županiji čiji stanovnici “svakog svibnja s nestrpljenjem čekaju glumce da donesu radost teatra, kao u najtežim ratnim danima”. Dobrodošlicu im je zaželio i predsjednik Gradskog vijeća Županje Gabrijel Galović.

O nagradama na Festivalu odlučivat će Ocjenjivački sud: Lidija Helajz (Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek), Sanja Marin (Kazalište Komedija) i Draško Zadar (Kazalište Virovitica). U popratnom dijelu održat će se Dan domaćina, Glumci pjesnici, Glumačko sijelo te prošle godine započeti Mali noćni razgovori.

Sinoć je u Županji Gradsko kazalište Marina Držića iz Dubrovnika izvelo predstavu “Duša od krumpira”, a u Iloku Umjetnička organizacija Slavonski Brodvej “Umri muški”. Vukovar je ugostio članove Umjetničke akademije iz Splita i HNK-a Split s “Pričama iz Vukovara”, a Vinkovčani su uživali u predstavi “Leticija i Ljublist” Male scene Zagreb.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NAGRAĐENI GAVELLINI PLAKATI

VINKOVCI - U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima otvorena je Trijenalna izložba najboljih kazališnih plakata. Na natječaj je stiglo 50-ak plakata iz hrvatskih kazališta, a ocjenjivački sud (Zdravko Dvojković, Branka Hlevnjak i Dubravko Mataković) najboljim je ocijenio seriju plakata GDK Gavella iz Zagreba, koje je izradio na Festivalu glumca već nagrađivani dizajner Vanja Cuclić. “Posebnost izložbe je što donosi ne jedan, nego cijeli niz Gavellinih plakata od 2014. do predzadnje premijere 'Kao na nebu' i vidjeti kako raste njihov dizajn i kako Vanja Cuclić prati predstave i prilagođava vizualni koncept autoru i cijeloj predstavi”, rekla je voditeljica odnosa s javnošću 23. festivala glumca, Frana Marija Vranković. Pohvaljeni su plakati za predstavu “Dobitnik” zagrebačkog kazališta KNAP i “Hinkemann” Zagrebačkog kazališta mladih. U kasnim večernjim satima u Gradskoj kavani Navis u Vukovaru održani su Mali noćni razgovor s Goranom Grgićem.(M.K.)

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike