Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 5. OFF – Opuzen Film Festival

Na peto izdanje OFF – Opuzen Film Festivala koji se održava od 17. do 22. kolovoza, prijavljeno je rekordnih 1.782 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz cijele Europe. Selektori festivala podijelili su filmove u nekoliko zanimljivih programa u kojima će publika imati prilike pogledati široku selekciju igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, kao i retrospektivu radova velikana filmske umjetnosti: Hitchcocka, Kieslowskog, Melvillea i Tarkovskog. 

Filmski program ove će godine, na dvije otvorene i jednoj zatvorenoj lokaciji, prikazati 76 filmova, a festival će u ponedjeljak 17. kolovoza otvoriti Branko Ištvančić filmom Most na kraju svijeta. U glavnom programu publici će se predstaviti filmovi Pedra Almodovara Putnici ljubavnici, Xenia Panosa Koutrasa, Ajme meni Jana Ole Gerstera, Diplomacija Volker Schondorffa, Bijeli bog Kornel Mundruczoa, te slovenske Priče iz WC-a Gregora Andolšeka i Tijane Zinajić, dok će festival zatvoriti domaća kooprodukcija Duh babe Ilonke Tomislava Žaje u subotu 22. kolovoza. 

U dokumentarnom programu u Opuzenu publika će se imati priliku upoznati s ekscentričnim Ericom koji sanja o glazbenoj karijeri, zaviriti u Bilješke o revoluciji i demokraciji Eleonore de Montesqiou, preseliti se na Brač u Bijelu kuću Ranka Paukovića, poslušati intimnu priču jedne nizozemske majke te se podružiti s Aldonom u snažnoj i dirljivoj priči redatelja Iwe Kondefera. Backpackeri će opuzensku publiku povesti na put Europom i Azijom, da bi ih na kraju pozdravio i Boban Minić u filmu Laku noć, Sarajevo.

I ove godine u Opuzenu će Europa biti promatrana očima mladih europskih redatelja u tradicionalnoj festivalskoj selekciji 'Europska kratka kritika'. Oni će publici otvoriti vrata u širok spektar tema s 'Ruba Europe'. Kroz trinaest dojmljivih kratkih filmova najrazličitije tematike i aktera publika će upoznati pisce bez inspiracije, mlade majke i njihove probleme, afričke prostitutke, zlostavljane žene koje se bore protiv sustava, izumitelje i umjetnike, ljude kojima nije teško pustiti nas u svoju intimu, ali i one kojima zbližavanje teško pada.

U programu animiranih filmova, Dykmans Julien će zaplesati Mehanički valcer, Sara Koppel predstaviti ugrožene životinjske vrste u 60 sekundi Ozbiljno smrtne tišine, publika će imati prilike zaviriti i u Tajni laboratorij Nikole Tesle te upoznati neobična bića koja putuju vlakom i još neobičnije ljude bez usta.

OFF je bogat i domaćim programom u kojem će se devet mladih hrvatskih filmaša predstaviti u dokumentarno-igranoj selekciji, a publika će imati priliku zakoračiti i na sam rub mediterana u istoimenom filmskom programu u kojem će se prikazati ukupno 12 filmova.

Uz filmski program tu je i pregršt popratnog programa od čega je najvažnije izdvojiti retrospektivnu izložbu '5 godina OFFa' kao i OFF filmsku školu koju festival nekoliko godina organizira s organizacijom Blank_ZG, na kojoj će i ove godine budući filmski profesionalci naučiti osnove pripreme i snimanja filma.

Svi filmski i popratni programi 5. OFF–a su besplatni, a svi detalji dostupni su na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.