Otvoreno za posjetitelje

Memorijalni centar: Lipa postaje mjesto učenja povijesti, da se zločin ne ponovi

Nela Valerjev Ogurlić

Memorijalni centar  u  obnovljenoj zgradi nekadašnje osnovne škole  u središtu mjesta bit će otvoren tijekom cijele godine, a  čine ga  tri  prostorno  i tematski  odvojena segmenta  – na  prvom katu nalaze se prostori u kojima se detaljno opisuje stradanje Lipe i njezinih mještana, ali i širi kontekst ratnih zbivanja, dok će u suterenu u bliskoj  budućnosti biti smještena etnografska zbirka



RIJEKA   U Lipi je  jučer otvoren Memorijalni centar Lipa pamti, kao izdvojena zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja  Hrvatskog primorja, koja čuva uspomenu na veliko stradanje mjesta 30. travnja 1944. u kojem je nacistička vojska likvidirala 269 žitelja Lipe, a selo do temelja spalila.


Memorijalni centar  u  obnovljenoj zgradi nekadašnje osnovne škole  u središtu mjesta bit će otvoren tijekom cijele godine, a  čine ga  tri  prostorno  i tematski  odvojena segmenta  – na  prvom katu nalaze se prostori u kojima se detaljno opisuje stradanje Lipe i njezinih mještana, ali i širi kontekst ratnih zbivanja, dok će u suterenu u bliskoj  budućnosti biti smještena etnografska zbirka. U prizemlju  se uz info-centar nalazi  višenamjenska dvorana  sa stalnom izložbom o povijesti mjesta, zamišljena kao svojevrsni dnevni boravak mještana, a sve zajedno bi trebalo funkcionirati kao zavičajni muzej, odnosno interpretacijski centar za baštinu šireg Liburnijskog krasa.


U istom prostoru je  od 1969. do 1989. godine djelovao  Spomen muzej Lipa,  a  ponovno otvaranje i obnovu muzeja koji je  od tada  stajao zatvoren potaknula je Općina Matulji, na poticaj  Saveza antifašističkih boraca  PGŽ-a te  uz podršku Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije čiji su predstavnici  nazočili svečanosti otvaranja  novoruređenoga postava, uz mnogobrojne  uzvanike.




Neizmjeran ponos zbog obnove muzeja iskazao je načelnik Općine Matulji Mario Ćiković,  naglasivši da  se Lipa od  stravične  tragedije nikad nije oporavila, a muzej bi taj  oporavak trebao potaknuti.  Memorijalni  centar  obnovljen je  u  znak sjećanja i zahvale žrtvama, a trebao bi postati  oaza  mira,  ljubavi i  druženja koja  će  pomoći da se  takvo zlo  više nikad ne ponovi.


Kulturni projekt


Kako  je istaknuo župan Zlatko Komadina,  riječ je o  mjestu koje čuva  spomen na civilne žrtve rata  i  bila je  generacijska dužnost  zaštititi ga  od propadanja.  Tekovine antifašističke borbe  duboko su utkane u korijene Primorsko-goranske, kao  i Istarske županije. Otvaranje  memorijalnog centra jedan je  od doprinosa  obilježavanju 70. obljetnice  pobjede nad fašizmom bez koje ni ove županije  danas ne bi bilo u Hrvatskoj.


Otvaranje Memorijalnog centra  pomoćnica ministra  kulture  Vesna  Jurić Bulatović  ocijenila je  iznimnim kulturnim projektom.  Uz čestitke mještanima i svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji,  naglasila je  kako  će to biti mjesto promišljanja, učenja i izgrađivanja  osobnog stava prema zločinu.


Posebne pohvale  uputila je  i autorima  postava, dizajneru  Damiru Gamulinu  i arhitektu  Damiru Sevšeku, rekavši da je iznimno dojmljivo kako su ispričali priču o stradanju  jednog malog mjesta koja je izrazito humana.


Projekt od 5,6 milijuna


Visoke ocjene novome muzejskom  postavu dao je i predsjednik Saveza antifašističkih boraca PGŽ-a Dinko Tamarut,  ocijenivši da je riječ  o modernome  rješenju, primjerenom današnjem vremenom i  mlađim generacijama  koje će na tom mjestu učiti o povijesti.


U projekt  obnove Memorijalnog centra Lipa pamti  Općina Matulji  uložila je  gotovo 4 milijuna kuna, Primorsko goranska županija sudjelovala je s milijun i dvjestošezdeset tisuća kuna, a Ministarstvo kulture s iznosom  od 450 tisuća kuna. Ukupna vrijednost projekta je 5,6 milijuna kuna.


Muzej u Lipi bit će otvoren za posjetitelje od 10 do 17 sati od ponedjeljka do  petka i od 10 do 14 sati subotom. Ulaz u muzej bit će trajno  basplatan za stanovnike  Liburnijskog krasa, a  u prvih mjesec dana  i za sve druge posjetitelje.