Otkrivena tajna riznica mladog Motike


- Ovdje otkrivamo mladog Motiku kojeg nismo poznavali. Ovo su njegovi počeci. Ovaj Motika je adolescent. Ove je crteže radio s 15, 16 godina. Ovdje Motika otkriva svoju tajnu, tajnu mašte. Svaki dobar slikar ima dvije strane, javnu i tajnu, a ovo spada u tajnu riznicu Antuna Motike, rekao Eros Čakić, voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule prilikom sinoćnjeg otvaranja izložbe radova Antuna Motike "Protostrip i karikature". Izložba prikazuje rane i netipične radove Antuna Motike u kojima se bavi političkom karikaturom ("Slavenstvo", Crkva fratara" bi "Jugoslavija" iz 1917. i 1918. godine) te ilustriranim pričama "Crvena Brada" i "Put na Mjesec" iz 1918. i 1919. godine.

- Motika nije dovoljno vrednovan; nikad nije bio miljenik kritike, ali svi znamo da je bio izuzetan slikar, koji se osim mainstream slikarstvom, jako puno bavio i eksperimentima, dodao je Čakić prilikom otvaranja izložbe koju su organizirali pulski Sajam knjige i Zbirka umjetnina grada Pule, i koju je službeno otvorila predstavnica Ministarstva kulture Vesna Bulatović.

Ova je izložba nastala prema ideji dr. Andree Matoševića, člana programskog odbora Sajma knjiga i, zajedno s Eminom Popović, kustosa izložbe. U tekstu kataloga Emina Popović piše da je "mladi Antun Motika, đak jedine gimnazije na hrvatskom jeziku u talijanskoj Istri, Puležan, autor prvog hrvatskog stripa, autor eksperimentalnih ilustriranih knjiga temeljenim na zamišljanju budućnosti, kritičar političke zbilje u kojoj živi".

Podsjetivši prisutne da je Motika rođen u Puli 1902. godine i da je iz Istre otišao zbog turbulentne političke situacije, Andrea Matošević kazao je da, osim u ovim ranim radovima, Motika nikad nije bio politički kritičar.

- Ovo nije strip u suvremenom roto smislu; ovo je arheologija stripa. Na ovim radovima možete vidjeti studiju akcije, studiju brzine, kazao je Matošević, dodavši da su književnost i strip neodvojivi. (Z. ANGELESKI; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter