Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europe for festivals

18 hrvatskih festivala ponosno na prestižnu EFFE etiketu

10.07.2015.
u 10:38

Nova međunarodna platforma publici, jednako kao i festivalskim profesionalcima, daje priliku da upoznaju ponudu ponajboljih festivala u 31 zemlji i povežu se s festivalima iz svog područja interesa

EFFE – Europe for festivals, festivals for Europe, naziv je programa Europske Asocijacije Festivala (EFA), i čiji znak u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja  i produkcije.  Od ove godine, čak 18 hrvatskih festivala pridružuje se prestižnom društvu europskih festivala. Tri su osnovna kriterija po kojima su nacionalni stručnjaci ocjenjivali prijavljene festivale: predanost umjetničkoj izvrsnosti, involviranost lokalne zajednice u vlastito djelovanje i težnja europskim vrijednostima.

Nova međunarodna platforma publici, jednako kao i festivalskim profesionalcima, daje priliku da upoznaju ponudu  ponajboljih festivala u 31 zemlji i povežu se s festivalima iz svog područja interesa.

Što ovo europsko priznanje znači za same festivale, doznali smo od nekih od direktora festivala dobitnika EFFE etikete:

„Počašćeni smo što je međunarodni žiri prepoznao naš mladi festival i uvrstio ga u probrano društvo ponajboljih međunarodnih festivala. Već četvrtu godinu za redom trudimo se ostati vjerni početnoj ideji da u okružje impresivnih spomenika kulture otoka Korčule dovedemo vrhunske domaće i strane glazbenike i ansamble i time doprinesemo poboljšanju turističke i kulturne ponude destinacije te pružimo priliku i stanovnicima otoka Korčule da posjete jedinstvene koncerte u njihovom gradu,“ rekao je Saša Britvić, umjetnički ravnatelj Korkyra Baroque Festivala

„Nadahnut narodnim predajama, legendama i mitovima LegendFest se već deset godina održava u Istri te drugu godinu u Zagrebačkoj županiji. Veseli nas što smo postali dio festivalske platforme Europa za festivale, Festivali za Europu i što smo kroz EFFE kvalitetnu marku 2015. – 2016., prepoznati kao jedan od najboljih europskih festivala posvećen umjetnosti i zajednici.   Svih ovih godina kroz LegendFest uspješno spajamo obrazovanje, kulturni turizam, povijest, muzejsku djelatnost, film, kulturnu baštinu, likovnu umjetnost, ples, kazalište i druge umjetničke forme, a kroz njega je prošao velik broj domaćih i inozemnih umjetnika i posjetitelja. Ovo priznanje poticaj nam je da i dalje na kreativan način kroz umjetnost oživljavamo hrvatske narodne priče, legende i mitove, “ kaže nam Ivor Zidarić, direktor i voditelj festivala

"Velika nam je čast što je MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe u Splitu, prepoznat i na međunarodnoj razini. U projekt smo krenuli prije šest godina sa simboličnim financijskim sredstvima i velikom dozom entuzijazma i želje za obogaćivanjem kuturne ponude u našem gradu. Danas, zahvaljujući kvalitetnom programu uživamo potporu institucija i šire javnosti, a dodjeljena "EFFE Festival Label" će, nadamo se, omogućiti daljnji organizacijski i programski razvoj MAGfestivala kroz umrežavanje i upoznavanje sa srodnim festivalima diljem Europe", izjavio je Josip Dragnić, predsjednik Udruge MAG i umjetnički voditelj MAGfestivala.

„CMC festival je iznimno počašćen što je odabran među 761 festivalom iz 31 zemlje i što mu je dodijeljeno ovo važno europsko priznanje EFFE Label 2015-16. Posebno nam je drago što je od 20 prijavljenih festivala iz Hrvatske 18 njih uvršteno među naj-europske festivale.

Na CMC  festivalu je u sedam godina održavanja nastupilo nekoliko stotina najznačajnijih imena hrvatske glazbene scene. Ipak, CMC festival jednaku priliku daje i mladim izvođačima čija karijera tek počinje. Svi su oni objavljivani i na festivalskom nosaču zvuka, koji je prošle godine bio najprodavaniji CD u Hrvatskoj“ zadovoljno je komentirao Mario Kovač, direktor CMC festivala.

„Muzički biennale Zagreb je od 1961. godine na karti europskih festivala suvremene glazbe i srodnih umjetnosti, stoga nam je iznimno drago da su nastojanja ovog festivala da svojoj publici omogući pristup najboljim suvremenim glazbenim djelima i službeno priznata putem programa EFFE. MBZ je u svojoj misiji festival koji zbližava srodne umjetnosti, različite umjetnike, publiku s umjetnošću, a to čini involviranošću kako pojedinaca tako i institucija koje su uključene u njegovo djelovanje, “ izjavio je Krešimir Seletković, umjetnički ravnatelj MBZ-a

Ponosni smo što je EFA, kao inicijator programa, odabrala Hrvatsko društvo skladatelja za glasnogovornika / hub programa u Hrvatskoj, sponu između samog programa i domaćih festivala.   Program je podržalo i Ministarstvo kulture. 

Početkom ljeta očekuje se pokretanje web platforme na kojoj će zainteresirani moći pročitati pojedinosti o svim festivalima dobitnicima EFFE Label 2015-16, a na jesen će biti predstavljena i tiskana publikacija, vodič kroz vrlo širok spektar festivala s EFFE etiketom.

Ostaje nam čestitati svim dobitnicima, zaželjeti im uspjeh u daljnjem radu i sreću u izboru za nagradu EFFE Festival Award, koja će biti dodijeljena ove jeseni festivalima s najvišim ocjenama.

Popis svih festivala može se vidjeti na: http://www.effe.eu/node/60

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije