Muzeju vučedolske kulture glavna nagrada 50. Zagrebačkog salona

Autor:

Jurica Galoic/PIXSELL

Pedeseti Zagrebački salon, posvećen radovima iz arhitekture, svečano je otvoren u četvrtak navečer u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu izložbom izabranih radova i dodjelom nagrada od kojih je glavna pripala Muzeju vučedolske kulture.

Selektor Salona Hrvoje Njirić kazao je da ovogodišnji Salon, čiji je osnovni moto selekcije bila „dosljednost“ na svim razinama arhitektonskog djela, nastoji obnoviti proces kritičkog mišljenja i internacionalizacije na nekoliko razina, za razliku od prethodnog koji je „dao svakome tko poželi njegovih pet minuta slave“.

Muzej vučedolske kulture, čiji su autori Radionica arhitekture i Vanja Ilić, predstavlja kulminaciju sirove energije, preciznih jasnih odluka, osobitog osjećaja za topografsko i neobične nezainteresiranosti za detalj, kazao je selektor Njirić.

Projekt vjerno predočuje ono najbolje što hrvatska arhitektura u ovom trenutku može ponuditi, ocijenio je, ranije naznačivši da ta arhitektura posljednjih godina odražava situaciju u kojoj se „odjeci pozitivne tradicije sukobljavaju sa sadašnjošću i drugim negativnim oblicima.“

 

  • Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Sanja Cvjetko Jerković podsjetila je da je s arhitekturom i započeo Zagrebački salon koji se iz godine u godinu smjenjuje s vizualnim umjetnostima, primijenjenom umjetnosti i dizajnom, te da je prvi selektor bio akademik Andrija Mutnjaković, koji je nazočio večerašnjoj svečanosti.

 

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin otvorila je izložbu, čestitala nagrađenima i pozvala nove generacija da odgovornim radom u arhitekturi, koja je zadržavanje memorije u novom oblikovanju, vrate narušeni sklad gradnje.

Selektor Hrvoje Njirić pregledao je pristiglih 6300 „fileova“ u 298 radova, od kojih je 131 rad uvrstio na izložbu, a 25 nominirano za nagrade u četiri kategorije.

U kategoriji „Prijedlog“ – izabrana su dva jednakovrijedna rada: Anete Mudronja Pletenac „Europski centar za kulturu leta ‘Mali princ’: Rekonstrukcija i revitalizacija napuštenog aerodroma Željava – Podzemni kompleks ‘Klek’ i Jadranke Polak „Soba na Savi“.

U kategoriji „Studenti“ nagrađen je rad „Drveni modularni apartman“ autora Natalije Andonove, Svena Duplića, Tene Knežević, Saše Košuta, Dore Lončarić, Ane Oršolić, Borne Pavičić, Mateja Požege, Karle Sršen, Brune Stipaničić, Natalije Šarlije i Mare Urode.

U kategoriji „Gosti“ nagrađen je rad „Sancaklar Mosque“ turske arhitektice Emre Arolat, dok je u kategoriji „Situacija“ dodijeljeno šest jednakovrijednih nagrada. To su nagrada za restoran „Pine Beach Resort“ Dražena Juračića i Jelene Skorup / ARIES, za „Groblje sv. Lucije“ Ana Krstulović i Nikola Popić, za „Stone House“ Davor Mateković / PROARH, za „Umjetnički centar Dadong“ Branimir Medić, Pero Puljiz, de Architekten Cie, za „Tržnicu i ribarnicu Vodice“ Dinko Peračić i „Studiju Novalja“ Studio 3LHD.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)