Regija
POMOĆNICA MINISTRA KULTURE POSJETILA SLAVONSKI BROD

Ministarstvo podržava kulturne i
turističke projekte Slavonskog Broda
Objavljeno 4. ožujka, 2015.

SLAVONSKI BROD - Uključenost Ministarstva kulture u realizaciju kulturno-turističkih projekata na području grada Slavonskog Broda (gradnja drvenog mosta u tvrđavskom hornwerku, obnova kuće Brlić, projekt "Svijet bajki"), teme su jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Mirka Duspare s pomoćnicom ministrice kulture Sanjom Šaban, te predstavnicima Turističke zajednice i Konzervatorskog odjela. Posebno je aktualna obnova nekadašnje kuće obitelji Brlić koju je Grad kupio i koja bi u budućnosti mogla zaživjeti kao Muzej velike hrvatske književnice.

- Dogovorili smo nastavak obnove kuće Ivane Brlić-Mažuranić. Uskoro će biti završeni radovi na pročelju, završena su istraživanja i slijede radovi na unutrašnjim zidovima i restauraciji namještaja, a nakon toga dolazi i izrada koncepta muzejskog postava u kući Brlić, što bi moglo biti završeno za nekoliko godina - kazala je Šaban. Trenutačno se radi na projektnoj dokumentaciji, što će, prema riječima gradonačelnika Duspare, sufinancirati i resorno ministrastvo.

- Ove godine ističe trogodišnji ugovor prema kojem su pomogli s 970 tisuća kuna. U srpnju ide novi natječaj za iduće trogodišnje razdoblje, gdje se kandidiramo za uređenje interijera i restauraciju namještaja - kaže gradonačelnik.

A projekt obnove Tvrđave preduvjet je turističkog i kulturnog razvoja Slavonskog Broda, pa je bilo riječi i o načinu rekonstrukcije i osiguravanju financijskih sredstava potrebnih za završetak radova na drvenom mostu koji se gradi već treću godinu. Stručnjaci Ministrastva kulture i konzervatori smatraju da je važno koliko je moguće sačuvati autentičnost mosta, da se ojača i zadrži njegov izvorni oblik i izgled.

- Intervencije idu u statičkom smislu da zadovolje parametre za most koji bi mogao biti glavna turistička i povijesna atrakcija Tvrđave, a da se kolni pristup za sva interventna vozila osigura sa sjeverne strane, pojašnjava pročelnica Konzervatorskog odjela Željka Perković. Gradonačelnik dodaje kako se kroz izmjenu dokumentacije očekuju nešto niže cijene, a već je nabavljena drvena građa i radovi mogu početi nakon povlačenja vode. Za dovršetak radova vrijednih približno 700 tisuća kuna očekuju pomoć resornog ministarstva i Ministarstva regionalnog razvoja i turizma, te Grada i Županije. Svi veliki projekti, poput brodske Tvrđave, zahtijevaju i iznimno mnogo sredstava, zbog čega se izvori trebaju tražiti i izvan Ministarstva. Šaban je najavila ove godine dva natječaja – za projekte i za realizaciju projekata koji imaju završenu projektnu dokumentaciju, riješene imovinsko-pravne odnose i ishođene građevinske dozvole.M.Radošević

PROJEKT OD 100 MILIJUNA EURA

Brodska Tvrđava jedan je od najvažnijih nacionalnih projekata u kulturnoj baštini za čiju je revitalizaciju u konačnici potrebno približno 100 milijuna eura, a koja će na koncu biti svojevrsna europska senzacija. Projekt obnove i Master plana do 2020. godine, od početka podržava i Ministarstvo kulture.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana