Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Grad Split i Ministarstvo kulture predstavili projekte: 'Klupska scena prvi put u proračunu'

Grad Split i Ministarstvo kulture predstavili projekte: 'Klupska scena prvi put u proračunu'

Splitsko ljeto ima veliku, važnu povijest, važan za državu i šire, postoji interes da i dalje živi što boljim životom - rekao je ministar kulture Berislav Šipuš

Split će u suradnji s Ministarstvom kulture realizirati projekt koncertne dvorane, apliciranje Doma mladih za EU fondove koji je jedan od prioritetnih projekata Vlade za te fondove, zajednički će urediti zgradu HNK u koju nije, kazano je, ulagano od MIS-a, pomoći će u uređenju rezidencijalne kuće za pisce, kao i u uređenju rock klubova. 

Iznio je na konferenciji za medije u Banovini dogradonačelnik Goran Kovačević. Rock, odnosno klupska scena prvi put je uvrštena u poseban odjeljak u proračunu, a Ministarstvo želi pomoći lokalnim sredinama po uzoru na digitalizaciju kina.

Konferencija je, inače, održana povodom Splitskog ljeta na kojoj su nazočili ministar kulture Berislav Šipuš te 'najjače splitske snage', gradonačelnik Ivo Baldasar, zamjenici Goran Kovačević i Aida Batarelo, savjetnik za kulturu i znanost Igor Baković, pročelnik Siniša Kuko te u ime Splitskog ljeta ravnatelj Goran Golovko i predsjednica Festivalskog vijeća Inge Tomić Koludrović.

- Okupili smo se ovdje u reprezentativnom broju. Sva ova prepucavanja su išla više kroz medije, ne mislim da su mediji krivi nego su kroz njih prolazila različita razmišljanja, a mi smo u međuvremenu razgovarali i tražili rješenja. Kad fali novca, morate imati razumijevanja jedni prema drugima. Našli smo dobro rješenje i idemo zajedno dalje u cijelom nizu projekata - najavio je Baldasar zajednički medijski istup.

Šipuš je prisnažio da su i ranije dogovorili da sažmu komunikaciju koja je išla iza medijskih reflektora jer su uspjeli postići visoki stupanj suglasnosti.

- Splitsko ljeto ima veliku, važnu povijest, važan za državu i šire, postoji interes da i dalje živi što boljim životom - ustvrdio je. 

Posebno je važno da je Ministarstvo već formiralo početnu radnu skupinu koja bi izradila jasne kriterije o kulturnoj manifestaciji od nacionalnog značaja, ili kako je to Šipuš rekao, trebalo bi tako osigurati stabilno financiranje bez obzira na političke opcije.

- U Hrvatskoj ima nekoliko važnih nacionalnih festivala, Dubrovačke ljetne igre, Pulski festival, Splitsko ljeto... - rekao je Šipuš.

No, prvi put je, na inzistiranje medija, izneseno ono što se, recimo logički znalo, Splitsko ljeto nema 'legalno' status nacionalne manifestacije. Ali, dodao je Šipuš, moralno ima.

- S obzirom da Pravilnik Ministarstva kulture ne postoji, kao što znate, mi smo ga morali skinuti s internetskih stranica, i recimo legalno ne postoji status nacionalnog festivala, ali upravo u tome je problem. Sada radimo na tome da opet formalno-pravno imamo Splitsko ljeto kao nacionalni festival, ali moramo napraviti posao i za sve ostale koji sad imaju pravilnike. Moramo donijeti kriterije za sve - odgovorio je na upit o statusu Splitskog ljeta.

Upravo zato su svi festivali na istoj razini financiranja od prošle godine, dok Splitsko ljeto nije.

- Zato što su nacionalni festivali imali garantirana određena sredstva, recimo Dubrovačke ljetne igre imale su 4 milijuna kuna predviđenih od države, te tri od Grada - kazao je.

Pitali su novinari je li to cijena samostalnosti koju Splitsko ljeto plaća.

- Može se i tako gledati, ali dogovorili smo se da koliko daje Grad, toliko daje i država - odgovorio je ministar.

Golovko je pozdravio osnivanje radnog povjerenstva u Ministarstvu kulture koje će početi rad na utvrđivanju kriterija za status od nacionalnog značaj za pojedine kulturne manifestacije. 

- To će doprinijeti sređivanju onoga što smo doživljavali kao nedoumicu, sukob, nerazumijevanje i da će mnoge manifestacije uključujući i Splitsko ljeto dobiti i zadržati status kojeg je do sada imalo i ima - rekao je intendant HNK i ravnatelj Splitskog ljeta.

Vaša reakcija na temu