Kultura
100. GODIŠNJICA PRVOG SVJETSKOG RATA

Promišljanje o naslijeđu prvog velikog svjetskog sukoba
Objavljeno 6. svibnja, 2014.

ZAGREB – Dvodnevnim znanstvenim skupom "Prisjećanje na 1914.: promišljanje o naslijeđu Prvog svjetskog rata", koji je počeo jučer u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu počeo je niz kulturnih, znanstvenih i umjetničkih događaja kojima se Hrvatska priključuje europskom i svjetskom obilježavanju stogodišnjice Prvoga svjetskoga rada, a koji je poduprlo ili je u njegovu organizaciju uključeno Ministarstvo kulture RH.

"Zbivanja na tlu Republike Hrvatske tijekom Prvog svjetskog rata, njihove posljedice, kao i stradanja hrvatskog naroda, do danas nisu sustavno i temeljito proučavana, tako da je obilježavanje 100 godina od početka prvog velikog svjetskog ratnog sukoba izvrsna prilika da se o njegovim posljedicama na današnje stanje u geopolitičkom prostoru stekne potpun i znanstveno utemeljen uvid", ističe Nataša Petrinjak, glasnogovornica Ministarstva kulture. Simpozij su pozdravnim govorima otvorili ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te Michele Boccoz, veleposlanica Republike Francuske u RH.

Uvodna izlaganja na simpoziju održali su Christopher Clark sa Sveučilišta Cambridge i Christian Ingrao iz Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS), a uz ugledne hrvatske povjesničare i povjesničare umjetnosti, na simpoziju sudjeluje više od 25 eksperata iz Europe (Hrvatska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Portugal, Belgija, Francuska, Italija i Velika Britanija). "U sklopu simpozija, pod temom Umjetnici i Prvi svjetski rat: ostavština ili obnova? (Artists and WW1: legacy or renewal?), bit će predstavljeno i umjetničko stvaralaštvo toga razdoblja. T.Levak

Pedesetak udruga i institucija

S obzirom na to da se Hrvatska uključila u svjetsko obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, u travnja 2013. Vlada RH donijela je odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Predsjednica povjerenstva je ministrica kulture, dr. sc. Andrea Zlatar Violić, a članovi povjerenstva predstavnici ostalih ministarstava uključenih u obilježavanje obljetnice te predstavnici institucija poput Hrvatskog državnog arhiva, HAZU, Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatskog instituta za povijest i Pravnog fakulteta u Zagrebu. Programe kojima se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata predložilo je pedesetak institucija i udruga, a osim znanstvenih skupova u Hrvatskoj, mnogobrojna su sudjelovanja hrvatskih stručnjaka na istovrsnim skupovima u inozemstvu.

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike