Kultura
19. LUTKARSKO PROLJEĆE U VUKOVARU

Vjekoslavu Voji Radoičiću nagrada za životno djelo
Objavljeno 9. travnja, 2014.
Bourekovom skulpturom Šokac nagrađena i Jadranka Popović Miljko iz Mostara

Predstavom “Alisa u zemlji čuda” vukovarske Scene Martin – kazališne produkcije Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar osnovane početkom 2010. godine i nazvane po glumcu i sviraču Martinu iz okolice Vukovara čije je ime zabilježeno u dokumentu iz 14. stoljeća – i službeno je preksinoć u gradu domaćinu, Vukovaru, započela u Hrvatskoj jedinstvena manifestacija, Lutkarsko proljeće.

U svom 19. izdanju donosi u Vukovarsko-srijemsku županiju predstave 16 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH, Srbije i Mađarske koja će, do 12. travnja, odigrati 100-tinjak predstava za mališane po gradovima i selima krajnjeg slavonskog istoka. S riječima zadovoljstva što Lutkarsko proljeće o(p)staje gotovo dva desetljeća, otvorio ga je pred brojnom, malom i velikom, publikom županijski pročelnik za kulturu i turizam Marijan Pavliček, a sudionike su kratko pozdravili i zamjenica vukovarskog gradonačelnika Danijela Stanković, predsjednica Hrvatskog centra UNIMA Jasminka Mesarić i voditeljica Službe za dramsku umjetnost i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Iva Hraste Soče. Svi su oni imali samo birane, lijepe riječi za festival lutkarstva i Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, sa željom da i dalje traje.

Uoči svečanosti otvorenja, u predvorju Hrvatskog doma otvorena je izložba “Lutke i scenografija” u organizaciji Hrvatskog doma i Dječjeg vrtića Tatjane Marinić iz Zagreba, dok je u Galeriji Oranžerija vukovarskog Gradskog muzeja, pokraj Eltzova dvorca, otvorena izložba vrlo upečatljivih eksponata pod nazivom “Teatar nakaza – kazalište figura” hrvatskog kipara, slikara, režisera, scenografa, kostimografa, autora crtanih i igranih filmova Zlatka Boureka, a koja i pred vukovarske posjetitelje donosi presjek njegova iznimno bogatog lutkarskog i kazališnog opusa.

Iste večeri, za kraj bogatog programa, slijedilo je uručenje nagrada 19. Lutkarskog proljeća. Nagradu za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva, Bourekovu skulpturu Šokac, dobio je Vjekoslav Vojo Radoičić iz Rijeke koji je bio spriječen doći u Vukovar, pa je nagradu primila ravnateljica riječkog Kazališta lutaka Zrinka Fabijan Kolaka. Drugog Šokca za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva dobila je Jadranka Popović Miljko iz Mostara.

Ime i djelo Vjekoslava Voje Radoičića ima posebno mjesto u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti jer, kao slikar, grafičar, scenograf, kipar, ilustrator “od svega i na svemu može stvoriti sliku, reljef, scenu ili lutku”. Jadranka Popović Miljko je 1994. godine postala prvakinja Lutkarskog kazališta Mostar, dobitnica je brojnih nagrada i uzor mladima kako se voli i živi lutkarstvo, kaže se u obrazloženju nagrada.

Sanja BUTIGAN
LUTKARI I DANAS NA SCENI

U Hrvatskom domu Vukovar danas za najmlađe igraju tri predstave – “Zvjezdica” Kazališta lutaka Zadar u 10 i u 12 sati, te “Palačinka mog života” Gradskog kazališta lutaka Rijeka u 18 sati. U vinkovačkom Gradskom kazalištu tri su prijepodnevne predstave organizirane za djecu vrtića i osnovnoškolce, dok je u 18 sati predstava “Zvjezdica” otvorena za građanstvo. U županjskom kinu Mladost predstava “Peća i vuk” GK Zorin dom Karlovac moći će se pogledati u 10.30 i 12 sati. Za male Iločane u Slovačkom domu u 10 sati predstava je “Tri priče” Kazališta Licem u lice Split, a u Otoku u podne lutkari Teatra Don Hihot igraju predstavu “Desetka lajk”. Predstave su danas i u Lovasu, Starim Mikanovcima, Bošnjacima i Babinoj Gredi, Orašju u BiH, u Jarmini i Slakovcima.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike