Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITNE MJERE OSIGURANJA

Započeli radovi na sanaciji crkve u Gori, teško stradale u potresu

Foto: Sisačka biskupija
1/6
24.03.2021.
u 14:40

Ta crkva bila je u potpunosti srušena u Domovinskom ratu, početkom listopada 1991. godine

Započeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja crkve u Gori, objavili su iz Sisačke biskupije. Župna crkva Uznesenja BDM u Gori, nedaleko Petrinje, jedini primjer ranogotičke crkve na ovim prostorima, teško je stradala u razornom potresu 29. prosinca 2020. godine. Svi dijelovi kamene zidne konstrukcije teško su oštećeni, došlo je do značajnog odvajanja zabatnih zidova i urušavanja. Urušen je zvonik, uništena su zvona kao i ulazni portal te ogradni zidovi cinktora.

Nakon intezivnih priprema i u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija te Rješenja Konzervatorskog odjela u Sisku o mjerama zaštite, ovih dana započeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja konstrukcije. Ove mjere predviđaju razgradnju zabatnih zidova, razgradnju zvonika te stabilizaciju rozete na pročelju. Elaborat hitnih mjera sanacije izradila je tvrtka K2 d.o.o., a radove izvodi Međimurje graditeljstvo d.o.o.

Na ovom istom mjestu prvo je bila sagrađena romanička crkva u 11. stoljeću, zatim je u prvoj polovini 13. stoljeća preuređena u templarsku gotičku crkvu koja je stradala u dugogodišnjim ratovima s Osmanlijama. Nakon prestanka tih ratova na samom početku 18. stoljeća popravljena je i dograđena u baroknom stilu. Ta crkva bila je u potpunosti srušena u Domovinskom ratu, početkom listopada 1991. godine. Nakon rata, rekonstruirana je gotička dvoranska crkva sa zvonikom na preslicu. Crkva je završena i posvećena 2015. godine.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Golum
Golum
16:06 24.03.2021.

Slozen kamen na kamen i to je to...ni grama betona i zeljeza

ST
Stipan
15:39 24.03.2021.

Baš je kvalitetno građena kad se urušila.

BU
Bubalamala
17:45 24.03.2021.

To je jedina institucija u Hrvatskoj koja ne zna za krizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije