Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRENULA S RADOM

U Petrinji otvorena kontejnerska knjižnica, ravnatelj: 'Bez knjižnice nema ni grada'

Foto: Facebook
1/5
07.04.2021.
u 14:01

U osposobljavanju knjižnice pomoglo je jako puno ljudi

Prva hrvatska kontejnerska knjižnica otvorena je jučer u Petrinji. Stotinjak dana nakon razornog potresa Petrinjci ponovo mogu podići knjige, nakon što je stari prostor knjižnice potres učinio neupotrebljivima.

 „Uvijek kažem kako grad bez knjižnice nije grad, kako je knjižnica Petrinja i Petrinja je knjižnica. Bili smo predani i danas se ostvarilo to da smo otvorili rad knjižnice u ovim kontejnerima. Nadam se da nećemo dugo ostati ovdje, da će se pronaći način da se izgradi nova knjižnica u Petrinji kada ćemo moći u potpunosti raditi.“ – rekao je Ante Mrgan, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

U kontejneru od 90 kvadratnih metara nije stao cijeli knjižni fond kojeg su djelatnici knjižnice uz pomoć nekoliko volontera proteklih tjedana i mjeseci uspjeli spasiti iz uništene zgrade.

- Smanjen je obim jer je ovdje u 90 kvadrata četvrtina naše knjižničke građe iz starog objekta, ne stane više, tamo smo imali 270 kvadrata. Naš stari objekt u Hrvatskom domu je stradao jako, neupotrebljiv je no uspjeli smo spasiti svih 44.000 knjiga iz nje. Bio je to veliki posao. Ovo je naš doprinos težnji da se uvede neka normala u ovaj grad, imamo ljudi, Petrinjaca, koji su jedva čekali da se knjižnica otvori. Život mora ići dalje – kazuje Mrgan dodavši kako su pokušali za privremeni smještaj izdvojiti građu koja se najviše čitala.

- Tu je beletristika naravno,  zatim lektirna građu za škole, ali i obzirom je ovdje odsjek učiteljskog fakulteta i tu građu za studente“ – dodaje Mrgan dodavši kako je sva neizložena građa na sigurnome.

Grad Petrinja je izdvojio oko 230 tisuća kuna za nabavu kontejnera, no dio je donacija udruga branitelja, knjižnice iz Vukovara te Ministarstva branitelja i Ministarstva kulture i medija. Knjižnici su proteklih mjeseci pomogli i mnogi građani svojim donacijama.

- Sami zaposlenici su svojim radom preselili knjige i smjestili ih iznutra u kontejner tako da Petrinjci mogu i dalje posuđivati knjige i uživati u dobrom  štivu. S druge strane naravno da je i naša obveza u postupku obnove da nađemo prikladnu lokaciju i da Petrinja dobije novu knjižnicu koja će doista biti na diku i čast svih Petrinjaca.“ – rekao je državni tajnik u Ministarstvu  kulture i medija RH  Ivica Poljičak.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije