Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika obljetnica

Talijanska drama riječkog HNK obilježila 75. godišnjicu

plavo
Goran Kovacic/PIXSELL
29.11.2021.
u 10:34

Talijanska drama Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci u petak je svečano obilježila 75 godina djelovanja, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je tom prigodom kako je taj ansambl jedino stalno profesionalno talijansko kazalište izvan Italije.

Godine 1946. kazališni ansambl osnovan je u sklopu tadašnjeg Narodnog kazališta, stožerne kulturne ustanove u Rijeci, u kojoj se od početka ravnopravno njegovao i talijanski jezik, istaknula je.

"Talijanska drama je bila i ostala jedan od plodonosnih mostova dviju kultura", dodala je ministrica Obuljen Koržinek.

 Ocijenila je da se vrijednost djelovanja Talijanske drame očituje ne samo u Rijeci, nego i u drugim dijelovima Kvarnera, Slovenije, pa i Italije, gdje ovaj ansambl gostuje sa svojim predstavama.  

 Svečanost je priređena na isti datum kad je 1946. godine izvedena prva predstava ansambla Talijanske drame "Il burbero benefico (Ćudljivi dobrotvor)"  Carla Goldonija.

 Obilježavanje godišnjice počelo je u HNK premijernom izvedbom predstave za djecu "Eclissi (Pomrčina)" autora i redatelja Nenada Pavlovića. Ulogu Sunca u predstavi tumači Serena Ferraiuolo, a Mjeseca Andrea Tich. Dramaturginja je Nina Pavlović, scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivan Botički, glazbu Petar Eldan, a svjetlo Nenad Pavlović.

 Središnji dio svečanosti otvorio je intendant riječkoga HNK Marin Blažević.

 Istaknuo je da je Talijanska drama svoju prvu predstavu izvela oko mjesec dana poslije prve predstave Hrvatske drame, a dvadesetak dana nakon prve operne premijere tadašnjega Narodnog kazališta u Rijeci. 

 Talijanska drama djeluje u radnom suživotu s drugim ansamblima riječkoga HNK, u novije vrijeme često u predstavama zajedno nastupaju glumci Talijanske i Hrvatske drame, a članovi ansambla TD surađuju i u predstavama drugih ansambala, rekao je Blažević.

 "Slavimo jedinstvenu Talijansku dramu i zajedničku internacionalnu budućnost", rekao je.

 Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva istaknuo je da je Talijanska drama jedna od najvažnijih institucija talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. TD je jasan primjer dubokih veza dviju država, naglasio je.

 Pozdrave i čestitke sa scene riječkoga HNK su uputili i zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, ravnatelj Ureda za narodnosti Vlade Republike Slovenije Stanko Baluha, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini i potpredsjednik Hrvatskog sSabora i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

 U nastavku svečanosti premijerno je prikazan dokumentarni film  "Voci - passato, presente e futuro del Dramma Italiano (Glasovi - prošlost, sadašnjost i budućnost Talijanske drame)" autora Chiare Boscaro, Marca Di Stefana i Antonija Simonea Giansantija. Film govori vodi kroz najvažnije događaje i trenutke Talijanske drame kroz riječi i slike sudionika i svjedoka vremena.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije