Povijesni glazbeni nastup

Grupa Silente održala koncert unatoč koronakrizi

Sandy Uran

Foto: Promo

Foto: Promo

U zagrebačkoj Tvornici grupa Silente je svojim rasprodanim koncertom napravila prvi korak u nadi za normalizacijom koncertnih zbivanja



Kako doznajemo od organizacijskog tima u zagrebačkoj Tvornici, grupa Silente svojim rasprodanim koncertom napravila je prvi korak u nadi za normalizacijom koncertnih zbivanja. Sve se odvijalo uslijed smanjenog dozvoljenog kapaciteta dvorane, u skladu s epidemiološkim mjerama nakon prodanih samo 190 ulaznica.


Oni koji su imali priliku prisustvovati kažu da je koncert bio odličan i dokazao je kako su upravo nastupi uživo nenadomjestivi u stvaranju jedinstvenog iskustva i veze između nadahnutih umjetnika i publike željne pozitivnih emocija.


Organizator tog koncerta Sanjin Đukić je nakon održanog koncerta na svom Facebook zidu napisao: »Imali smo koncert, bili smo u klubu. Falilo nam je ovo.«




Istaknuto je i kako je vrijedno napomenuti da je ovo bio prvi koncert u planiranom nizu od preko 150 različitih nastupa raznovrsnih izvođača koji su obuhvaćeni zajedničkom akcijom Ministarstva kulture i medija te Hrvatske glazbene unije »Jer svirati se mora«.


Akcija potpore


Akcija je zamišljena tako da pomaže održavanju veze između umjetnika i devastirane event industrije, koja možda i najviše trpi posljedice svih planetarnih protupandemijskih mjera. Potporom su plaćeni tehnički troškovi poput najma prostora, troškova razglasa i rasvjete, usluge tonmajstora, tehničko osoblje, redarska služba i slično.


Kroz akciju je rezervirano preko 5.200 tisuća kuna kojima će se pokriti ti troškovi kako bi publika po »redovnim cijenama« ulaznica i prema smanjenim dozvoljenim kapacitetima dvorane mogla uživati u nastupu glazbenika, a da ti koncerti, za umjetnike, budu ipak financijski isplativi.


Time su izvođači »oslobođeni« troškova produkcije i praktički sav promet od smanjenog obima prodaje ulaznica ostaje samo njima. Jedna od najvećih vrijednosti akcije je širina koncertnih aktivnosti, kojima će se omogućiti priredbe ne samo u tradicionalnim glazbenim centrima, već i u velikom broju manjih mjesta širom Hrvatske, koje i kad je sve »normalno«, prerijetko mogu ugostiti bilo koje glazbene izvođače.


Naravno, nitko sa sigurnošću ne može reći hoće li se svi od predviđenih 150 što koncerata, festivala ili priredbi točno održati kako je planirano do početka ljetne sezone. Naime, uvijek su moguće promjene uslijed donošenje novih protuepidemioloških mjera.


Neki koncerti, poput onih na šibenskim tvrđavama, su rasprodani za nekoliko sati od kako su ulaznice puštene u prodaju. No, svi uključeni izjavljuju da će se truditi i biti maksimalno otvoreni i prilagodljivi da se, ako je moguće, sve što je dogovoreno na koncu i realizira, navedeno je u press materijalu.