34. album

Ansambl Lado najavljuje prvi uskrsni album: Glazbeni brojevi iz različitih hrvatskih krajeva

Ivana Kocijan

Foto; Press

Foto; Press

»Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke« stiže sredinom travnja i donosi 11 skladbi



Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla Lado pod nazivom »Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke« bit će objavljen sredinom travnja i donosi jedanaest glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije.


Radi se o 34. albumu našeg cijenjenog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla na kojem su njegovi članovi surađivali s dirigentima Draženom Kurilovčanom i Joškom Ćaletom. Lado desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu, taj iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja.


– Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a vremenom se repertoar proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti. Možemo reći da ovim uskrsnim programom zatvaramo krug predstavljanja sakralnog repertoara, rekao je Ladov umjetnički voditelj i idejni autor uskrsnog programa Krunoslav Šokac.


lado

Foto: NIKOLA RADOVANI




Prvi je singl, uskrsni napjev iz Petrinje »Veseli se, o Marijo« Lado objavio na blagdan Uskrsa na svom YouTube kanalu. Za najavu uskrsnog albuma odabran je upravo ovaj napjev jer je Petrinja, kao i cijela Banovina i Posavina, teško stradala u potresu krajem 2020. godine, te je želja Ansambla Lado poslati poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.


Ovu hrvatsku uskrsnu pučku popijevku u Petrinji je zabilježio Vladimir Stahuljak, a glazbenu obradu potpisuje dr. sc. Joško Ćaleta. Za izradu videa zaslužan je Alen Vuković, a ton su snimili i oblikovali Matija Auker, Robert Tanasković i Margareta Miholić. U izradi videa korištene su i fotografije i stare razglednice iz Fototeke Hrvatske kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH i arhivska fotograđa Etnografskog muzeja Zagreb.


– Posebno zahvaljujemo Sanji Grković, voditeljici Fototeke te Matiji Dronjiću, višem kustosu Etnografskog muzeja Zagreb na pomoći pri odabiru arhivske građe, dodao je Šokac.


Osim s CD-a, uskrsni program Ansambla Lado bit će moguće slušati putem neke od brojnih digitalnih platformi, poput Deezera, Spotifyja, iTunesa, Google Playa i drugih.