Obuljen Koržinek o štetama na kulturnoj baštini nakon potresa

22.03.2021.

08:20

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek  je nakon koncerta povodom godine dana potresa u Zagrebu,  u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekla kako je ovaj koncert podsjetnik na veliku tragediju koja se dogodila i poruka umjetnika koju su poslali da je „Glazba snažnija od potresa” zato što je umjetnost nešto što može pružiti nadu.

Štete na kulturnim ustanovama su ogromne, od procijenjenih 11 milijardi štete, 7 milijardi se odnosi na kulturnu baštinu.

- Napravili smo sve preduvjete da započnemo s obnovom i osigurali smo sredstva iz Fonda solidarnosti, naglasila je ministrica.

Istaknula je kako je teška godina iza svih umjetnika i cijele kulture te dodala kako im je ministarstvo dijelom davalo izravne potpore, ali je i nizom programa pomagalo umjetnicima za neki način preživljavanja.

- Kulturne institucije u Hrvatskoj nisu zatvorene. One rade, ali sa smanjenim kapacitetima te omogućavaju da se kulturni život koliko-toliko odvija, naglasila je.

Što se tiče obnove kulturnih ustanova na Baniji ministrica je rekla da su predani zahtjevi za Fond solidarnosti te kako se počinje prvo obnova u Petrinji te dodala kako je iskustvo iz Zagreba pridonijelo tome da smo se brže pokrenuli i bolje organizirali.

- U obnovi baštine, inzistirat ćemo da ona bude protu potresna i energetski učinkovita, te da se podignu standardi za novi razvoj kulturnih cjelina, zaključila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!