StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO

Grad Zadar pronašao odlično rješenje za Dvije palače: na ljeto u zgrade useljavaju umjetnine NMMU, a glavnu riječ preuzima Branko Franceschi!

Piše Ivica Nevešćanin
22. veljače 2022. - 15:07

Grad Zadar konačno je pronašao rješenje za budućnost Dvije palače: u prostore Providurove i Kneževe palače od srpnja ove godine uselit će umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba! Ne, nije prvi travnja, nije fake news, Zadar od ljeta postaje novi centar moderne umjetnosti u Hrvatskoj, a službena potvrda ovom senzacionalnom dogovoru očekuje se u srijedu kada u Zadar stiže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

image
Gradonačelnik Branko Dukić, ministrica Nina Obuljen Koržinek i pročelnica Dina Bušić
Luka Gerlanc/Cropix
image
Providurova palača u Zadru
Bosnic I Dorotić

- Moram priznati da se sada lakše diše – iskreno će Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu, na kojoj je bio i najveći teret odgovornosti u pronalaženju modela za uspješan start Providurove palače čije je otvaranje najavljeno sredinom travnja. U tom traženju što bi bilo najbolje za Dvije palače i Zadar, u trenutku kada se već počela gubiti nada, otvorila se neočekivana prilika koju su Zadrani uspješno ugrabili. Naime, krajem prošle godine došlo je do otvorenog sukoba između HAZU-a i NMMU oko prava vlasništva na zgradom muzeja i oko tisuću umjetnina. Zadrani su pažljivo pratili tijek događaja, a kako ravnatelja NMMU Branka Franceschija, inače rođenog Zadranina, dobro poznaju, s njim su bili u neprestanom kontaktu. U jednom trenutku, isfrustriran ovrhom koju je HAZU proveo na jednom slikom Vlahe Bukovca, Franceschi je odlučio sve presjeći i muzejsku zbirku preseliti u – Zadar. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!

- Ante Ćurković i Šime Erlić brinuli su o završetku zgrade, a moj zadatak je bio pronaći model za funkcioniranje Dvije palače. U tom sam cilju kontaktirala brojne zadarske umjetnike i kulturne stručnjake koji uspješno djeluju u drugim sredinama, od Splita i Rijeke do Zagreba. Svi su podržali ideju o Dvije palače kao centru vizualne umjetnosti, ali nitko nije bio spreman preuzeti odgovornost u smislu dolaska u Zadar i rada na programskom konstituiranju nove ustanove. Iznenada smo osjetili priliku u NMMU gdje se klima naglo primijenila, a gospodin Franceschi je sam predložio preseljenje NMMU u Zadar - priča Dina Bušić. 

- Naravno, ne cijelog fundusa koji ima više od 12.000 umjetnina, već posudbe dijela umjetnina koje bi Dvije palače postavile na programske noge i omogućile joj miran i kvalitetan rad idućih nekoliko godina. Odjednom su sva naša nastojanja, svi naši napori dobili smisao i svoj cilj. Sve je sjelo na svoje mjesto – kaže Bušić.

image
Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport Grada Zadra
Jure Miskovic/Cropix
image
Providurova palača u Zadru
Bosnic I Dorotić

Ostalo je - povijest. Ravnatelj NMMU-a Branko Franceschi odmah je dobio suglasnost ministrice kulture koje se i sama našla u neželjenom sukobu s HAZU-om, a prilika da se umjetničko blago jedne nacionalne institucije podijeli s manjim gradovima, poput Zadra, učinilo joj se kao odlična ideja u prilog decentraliziranog djelovanja nacionalnih kulturnih institucija.

- Nakon gotovo desetljeća rada na projektu Dvije palače, ovo je završnica o kakvoj smo svi sanjali. Da vrhunski obnovljeni objekti dobiju vrhunski sadržaj. Da se trajno riješi pitanje programskih sadržaja za Dvije palače. Ujedno da uz pomoć Sveučilišta i stručnjaka iz NMMU u Zadru stasaju novi naraštaji koji će palačama osigurati sigurnu i kvalitetnu budućnost – ne krije oduševljenje Ante Ćurković, v.d. pročelnika gradskog Odjela za europske fondove, preko kojeg je povučeno desetak milijuna eura bespovratnih sredstava za obnovu i uređenje Kneževe i Providurove palače.

Sporazum o suradnji između Grada Zadra, Ministarstva kulture i NMMU-a potpisat će se u srijedu u Zadru. Prema sporazumu, NMMU osigurava umjetnine i kustose, a Grad Zadar pokriva troškove programa, prijevoza i osiguranja umjetnina. Ministarstvo kulture svemu tome daje svoj blagoslov na neodređeno vrijeme. Praktički sve dok bude interesa za programsku suradnju između Grada Zadra i NMMU. 

image
Ante Ćurković, pročelnik gradskog odjela za EU fondove
Jure Miskovic/Cropix
image
Providurova palača u Zadru
Bosnic I Dorotić

Nakon formiranja JV Dvije palače u vlasništvu Grada Zadra, na nju će biti prenesen i sporazum o suradnji, tako da će javna ustanova u budućnosti voditi glavnu riječ oko svih program u Providurovoj i Kneževoj palači. To pak znači da će se Renata Peroš i Narodni muzej Zadar naći u ulozi jednih od pružatelja usluga programske suradnje, dok će glavu riječ imati ravnatelj JU Dvije palače. Tko će to biti, prerano je reći, a dok se službeno ne imenuje, odgovornost za organizaciju izložbi i programe Dviju palače imat će Branko Franceschi i njegovi kuratori.   

- Dvije palače imaju preko 7500 kvadratnih metara bruto (neto oko 5500) prostora. Od prvog dana želimo da to bude 7000 živih kvadrata, mjesto kulturnog pogona, pokretača događanja i kreatora kulturne atmosfere u Zadru. Zato je izuzetno važno što će u sklopu Providurove palače biti i Koncertni ured i Gradska knjižnica, a kad se za to ostvare uvjeti, i Muzej grada Zadra na prvom katu. Do tada, ali i nakon toga, inzistirat ćemo na programskoj suradnji s drugim institucijama, muzejima, galerijama i kustosima, ovisno o mogućnostima, iz Hrvatske i inozemstva. NMMU će nam od početka osigurati ono što smo željeli, vrhunski kulturni sadržaj, postavit će nas na noge. Kad se uhoda hladni pogon, kad se educiraju ljudi, vrlo brzo u Zadru ćemo moći organizirati najzahtjevnije umjetničke projekte. Ovo zato nije samo dobitak za Zadar, ovo je velika promjena za kulturnu scenu u Hrvatskoj – zaključuje Dina Bušić.

- U sedam godina uspjeli smo obnoviti Kneževu, Providurovu, Muraj, završavamo staru Tehničku školu, Centar za mlade... Sve to znači reformu zadarske kulturne scene, iskorak od sedam milja. Ako propustimo ovaj vlak, znači da nismo bili pravi, poručuje Ante Ćurković.

image
Gradonačelnik Branko Dukić
 
Luka Gerlanc/Cropix
Dukić: Znat ćemo upravljati s Dvije palače!

- Kroz sve ovo vrijeme planiranja, građenja i financiranja pokazali smo brigu i odgovornost prema Zadru i njegovoj baštini. I pokazali da znamo i možemo tu baštinu očuvati, ali i na njoj stvarati nove vrijednosti. A znat ćemo i upravljati! Sada je napokon sasvim jasno da ovakav prostor s ovakvim programima nužno treba ustanovu koja će odgovorno upravljati resursima koje smo stvorili s više od stotinu milijuna kuna ulaganja europskog i našeg novca. Isto tako, treba nam ustanova koja će poticati razvoj umjetnosti i umjetničkih programa na najvišoj razini, a ove palače učiniti jednim od najznačajnijih središta kulture u Hrvatskoj – kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić

image
Providurova palača u Zadru
Bosnic I Dorotić
Koncertni ured kao uspješan upravljački model

Zadar dugoročno gledano nikada neće imati dovoljno stručnjaka i sadržaja koji mogu biti jamac konstantne visoke kulturne ponude za prostor Dviju palača. Zato se ustroj javne ustanove na produkcijskom modelu smatra najprikladnijim rješenje za osiguranje kulturne dinamike, smatra Dina Bušić. Kao uspješan model takve produkcijske platforme ističe Koncertni ured koji je s nekolicinom zaposlenika stvorio iznimno bogati godišnji program raznovrsnih glazbenih događanja vrhunske umjetničke kvalitete surađujući s umjetnicima iz Zadra i Hrvatske, ali i Zadranima u svijetu, kao što su Katarina Livljanić i Ivan Repušić. Na sličan način Bušić vidi ustroj i funkciju buduće JU Dvije palače, čiji će bi se prijedlog osnivanja trebao naći na idućoj sjedni Gradskog vijeća.

image
Providurova palača u Zadru
Bosnic I Dorotić
Providurovu palaču otvara izložba Ratka Petrića

Svečano otvorenje Providurove palače planira se za 20. travnja velikom izložbom zadarskog kipara Ratka Petrića. Riječ je zapravo o preseljenju izložbe otvorene u Muzeju suvremene umjetnosti prošle godine u Zagrebu, a u prilagodbi zadarskim uvjetima sudjelovale su kustosice Galerije umjetnina NMZ-a, Koraljka Alavanja i Nevena Štokić.

18. travanj 2024 13:44