Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

„Jedan svijet"

U Providurovoj palači postavljena impresivna izložba i biti će tamo dvije godine

Autor: Nikolina Lucić

22.12.2022. 13:34
U Providurovoj palači postavljena impresivna izložba i biti će tamo dvije godine

Foto: Nikolina Lucić

Svijetlo dana napokon je ugledala impresivna izložba „Jedan svijet”, neponovljiva akcija preseljenja stotina umjetnina iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, koje će sljedeće dvije godine Providurovu palaču i Zadar zvati svojim domom. Emanuel Vidović, Vlaho Bukovac, Marino Tartaglia, samo su neki od umjetnika u čijim će djelima Zadrani i njihovi gosti moći uživati u sljedeće dvije godine. „Jedan svijet”, osmišljen od strane Zadranina Branka Franceschija, ravnatelja NMMU – a prvi je pogled u svijet hrvatske moderne. Zadrani će tijekom dvogodišnjeg trajanja posudbe umjetnina imati čast uživati u nekoliko tematskih izložbi, koje daju prikaz najvažnijih umjetnika hrvatske moderne. Obnovljeni, atraktivan i višestruko nagrađivan prostor Providurove palače s više od 2000 m2 izložbenog prostora, bio je poticaj za realizaciju ove jedinstvene suradnje između NMMU – a, Grada Zadra i Ministarstva kulture i medija RH, koja je ujedno i prvi primjer dugoročnijeg izmiještanja nacionalne građe iz matičnog prostora.


Franceschi nam je kazao kako je otvorenje ove prve izložbe kulminacija duge suradnje više hrvatskih kulturnih institucija.


– Dvije će palače biti dom 199 umjetnina iz razdoblja od sredine 19. stoljeća do danas. Predstavljamo više umjetničkih disciplina i publici na specifičan način prezentiramo eminentne fenomene i umjetnike iz područja moderne, kazao je Franceschi, podsjećajući kako je ovo prva ovakva suradnja NMMU – a s nekom kulturnom institucijom.


– Ovaj velebni prostor ima sve kriterije za predstavljanje nacionalne kulturne baštine. NMMU ima fundus od 12 tisuća umjetnina, tako da našu zbirku paralelno možemo predstavljati na više lokacija i tako osigurati veću pristupačnost umjetnina svim građanima Hrvatske, jer je cilj muzejskog rada javno predstavljanje umjetnosti na kreativne i interaktivne načine, kako bi umjetnost mogla govoriti o životu na jedan drugi način, istaknuo je Fransechi, kazavši kako umjetnost širi svijest i vidike.


– Umjetnost nadahnjuje i mijenja poimanje svijeta. Više nam intencija nije pasivno uživanje publike u estetskim formama, već razvoj i njegovanje publike, poručio je Franceschi, rekavši kako je “Jedan svijet” na tri kata predstavljen tematski.


– Ova izložba odražava naš fundus i odnose unutar njega. Suprotstavljamo tradicionalno i moderno. Mediji, apstraktna i figurativna umjetnost sinergijski su spojeni u jednu cjelinu, poručio je Franceschi, pozvavši sve Zadrane da večeras u 19 dođu na svečano otvorenje izložbe koju će otvoriti ministrica kulture i mefina Nina Obuljen Koržinek.


Izložba „Jedan svijet” u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, dok je atrij posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije. Na prvom katu predstavljena figurativna je umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta. Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.




Foto


Izložba "Jedan svijet"


avatar

Snimio: Nikolina Lucić


22.12.2022. 13:32


























Galerija

Foto: Nikolina Lucić