Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISUSTVOVAO I MILANOVIĆ

Počeo 69. Pulski filmski festival: 'Dirnuta sam, ponosna i sretna što vidim punu arenu'

Pula: U Areni svečano otvoren 69. Pulski filmski festival
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/8
17.07.2022.
u 00:04

Umjetnički ravnatelj Pavo Marinković dodao je kako su filmovi koje igraju ove godine snimljeni su tijekom pandemije, što nije bilo nimalo lako

Uz prisustvo predsjednika Zorana Milanovića te ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek počeo je 69. Pulski filmski festival. Himne Republike Hrvatske i Istre izvela je Natali Dizdar uz klavirsku pratnju Brune Krajcara, kratke i efektne koreografije izveli su plesači HNK Ivana pl. Zajca, a voditelji Iva Šulentić i Ivan Vukušić održavali su atmosferu dostojanstveno razigranom, što je posebno važno i kao festivalska gesta nakon prošlogodišnjih ispada Tarika Filipovića.

Ravnateljica Tanja Miličić obrnutim je redoslijedom pozdravila publiku, pa tehničare i filmaše, a tek onda uglednike, vraćajući fokus na ono što je za struku najvažnije. Umjetnički ravnatelj Pavo Marinković dodao je kako su filmovi koje igraju ove godine snimljeni su tijekom pandemije, što nije bilo nimalo lako.

- Dirnuta sam, ponosna i sretna što vidim punu arenu nakon one dvije tužne godine. Svaki od redatelja i producenata koji je u tom periodu uspio realizirati film zaslužuje najdublje poštovanje. Nažalost u međuvremenu smo ušli u ratno vrijeme, koje podsjeća na ono što smo prije trideset godina i sami proživjeli. Ponosna sam što smo kao društvo spremno prihvatili izbjeglice iz Ukrajine, a među njima su i umjetnici koji već nastupaju u našim kazalištima i filmovima. Nadam se da će ratovi uskoro utihnuti i da će samo muze i dalje govoriti - naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Nagradu Fabijan Šovagović za životno djelo u večeri otvaranja preuzela je legendarna glumica Ljubica Jović, a dodijelila ju je Anja Šovagović.

- Ovu nagradu osjećam kao nježnu gestu prema generaciji koja je djelovala u preddigitalnom dobu, u prošlom stoljeću i koja je na odlasku. Kao brucošica prisustvovala sam generalnoj probi u HNK u Zagrebu predstave u kojoj je debitirao Šovo. Svi smo bili osupnuti njegovom energijom koja se prelila na čitavu pozornicu i publiku. Tu istu magiju daje nam i danas, kada ga gledamo u reprizama. Čast mi je primiti nagradu koja nosi njegovo ime - rekla je emotivna glumica.

Predsjednik Milanović potom je otkrio da je upravo Ljubica Jović bila poticaj da se prvi put u životu izbori da ne ide spavati, kako bi ju gledao u filmu “U registraturi”. Nižući anegdote vezane uz hrvatski film i Pulu, predsjednik s karakterom otvorio je 69. Pulski filmski festival. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije