Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jubilarka u Kinu SC

Hrvatskom premijerom filma "Sigurno mjesto" otvoren 20. Zagreb film festival

Otvorenje 20. Zagreb film festivala
Foto: MarkoLukunic
1/4
24.10.2022.
u 00:00

U osam dana ZFF prikazuje 115 filmova, u dugometražnoj konkurenciji njih 12, nagrađivanih na velikim festivalima. Uz Lerotićev film tu su još tri hrvatska - "Garbura" Josipa Žuvana, "Tragovi" Dubravke Turić i "Stric" redateljskog dvojca Kapac-Mardešić

Dvadeset mu je godina tek. Zagreb film festival omiljeno jesensko događanje svim ljubiteljima sedme umjetnosti okrugli je rođendan proslavio uz hrvatsku premijeru potresnog autobiografskog filma "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića koji je osvojio prestižne nagrde na Festivalima u Sarajevu i Locarnu. Pred kinom SC za kartu stajalo se u dugačkom redu, a čekanje im je kratila svirka zagrebačkog benda JeboTon. 

-Neki ljudi prate kako vrijeme prolazi po djeci, a mi ih brojimo po festivalu. I sami smo rasli i odrasli s njim.  ZFF je odgojio generacije i naučio ih da vole nezavisni film. Na ovom jubilarnom izdanju moji su favoriti četiri hrvatska  filma, i ako Zlatna kolica osvoji jedan od njih, bio bih presretan-  kazao je izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta. Trenutaka za pamćenje na ZFF-u bilo je bezbroj, istaknuo je. 

-Prikazali smo više od 2000 filmova, imali nekoliko tisuća gostiju, među kojima i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, te privukli više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj- nabrojio je Laurenta. 

I direktor ZFF-a Boris T. Matić istaknuo je kako 2003. kada je bilo prvo izdanje nitko od ekipe nije mogao ni sanjati u kakvu će lijepu avanturu izrasti. Podsjetio je i na činjenicu da otkako je bivša gradska uprava zatvorila Kino Europa kojim je ZFF upravljao, Zagreb nema kino sa suvremenim nezavisnim filmskim repertoarom. 

Godišnja nagrada Hrvatske udruge filmskih producenata "Albert Kapović" ove je godine dodijeljena posthumno prerano preminuloj producentici Dariji Kulenović Gudan. 

U osam dana ZFF prikazuje 115 filmova, u dugometražnoj konkurenciji njih 12, nagrađivanih na velikim festivalima. Uz Lerotićev film tu su još tri hrvatska - "Garbura" Josipa Žuvana, "Tragovi" Dubravke Turić i "Stric" redateljskog dvojca Kapac-Mardešić.

Uz viđenije face iz filmske industrije, Lerotićev su film došle pogledati i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, te pročelnica Gradskog ureda za kulturu Emina Višnić. 

Sam film "Sigurno mjesto" autobiografska je priča redatelja Jurja Lerotića o osobnoj obiteljskoj tragediji i košmaru hrvatskog zdravstvenog sustava. Publika je nakon projekcije najprije ostala bez teksta, no potom burnim pljeskom nagradila filmsku ekipu. 

-Zahvalan sam od samog početka što sam imao priliku sudjelovati u ovakvom filmu. Vidjeti "Sigurno mjesto" vrijedno je iskustvo za svakog gledatelja- rekao je glumac iz filma Goran Marković. 

Ključne riječi
zff

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije