glavna tema sastanka

Ministri kulture u EU objavili Deklaraciju solidarnosti s ukrajinskim narodom

08.03.2022 u 21:13

Bionic
Reading

Deklaracija solidarnosti s ukrajinskim narodom i budućnost medija u Europi i kulturna baština bile su glavne teme sastanka ministara kulture, audiovizualnih djelatnosti i medija Europske unije u Angersu 7. i 8. ožujka na kojem je sudjelovala i ministrica Nina Obuljen Koržinek

Prvi dio sastanka bio je posvećen aktualnim zbivanjima u Ukrajini, a okupljenim ministrima se video vezom iz skloništa pridružio ukrajinski ministar kulture i medija Oleksandr Tkachenko, koji je uz posebno emotivno izlaganje o ruskoj agresiji na Ukrajinu pozvao na zajedničko djelovanje, posebno na očuvanje kulturne baštine, priopćeno je iz Ministarstva kulture RH.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako Hrvatska osuđuje rat u Ukrajini, napad na neovisnu i demokratsku zemlju i pridružuje se svim članicama EU-a u jakom i brzom odgovoru. Upozorila je i kako je "iznimno važno zaustaviti medijsku rusku propagandu, ali istovremeno i poduprijeti slobodu izražavanja".

'Kao Hrvatica moram reći da je rat u Ukrajini bolan podsjetnik na rat u Hrvatskoj koji smo proživjeli prije 30 godina', podsjetila je Obuljen-Koržinek te dodala kako je to bilo prije društvenih mreža, ali uzorak je ostao isti: od lažnih opravdanja za agresiju, preko propagande do tragedije ubijanja civila, ciljanja gradova, bolnica, muzeja, crkava, odnosno napada na identitet, uništavanja naroda i kulturne baštine.

Obuljen Koržinek: Ruskim umjetnicima koji se protive ratu treba dati snage

'Moramo biti uz Ukrajinu i ukrajinski narod, podupirati humanitarnu pomoć i druge vidove pomoći, moramo otvoriti naše zemlje izbjeglicama, što već sada radimo, kako bismo olakšali njihovu patnju"' rekla je hrvatska ministrica kulture i medija te dodala da se ne smije podcijeniti važnost suradnje s onim ruskim umjetnicima koji se protive režimu i dati im snage u njihovom djelovanju.

Nakon izlaganja svih ministara Europske unije, predsjedavajuća francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot-Narquin zaključila je da sve države članice jednoglasno podupiru Deklaraciju solidarnosti s ukrajinskim narodom, uključujući i Norvešku.

Složili su se da je napad na Ukrajinu napad na demokratske vrijednosti Europske unije te će zajedničkim snagama i s međunarodnim partnerima nastaviti pomagati Ukrajini. Uložit će i dodatne napore da se kulturnim i medijskim djelatnicima omogući nastavak rada te se zaštiti ratom ugrožena kulturna baština.

Nakon prvog dijela održana je rasprava o budućnosti medija u Europi i jačanju kulturne raznolikosti na internetu.

'Slobodni, neovisni i pluralistički mediji, usidreni u slobodi informacija i izražavanja, ključna su sastavnica demokracije', podsjetila je ministrica Obuljen- Koržinek te dodala kako je najveći izazov jačanje profesionalnog novinarstva, kao važnog načina borbe protiv stvaranja i širenja lažnih vijesti.

Ministrica je dodala kako u mjera svoje medijske politike, Hrvatska podupire inicijative usmjerene na promicanje položaja novinara, medijskog profesionalizma, pluralizma i različitosti.

O hrvatskim iskustvima u povratu umjetnina nakon Domovinskog rata

'Cilj nam je osigurati slobodan rad medija, kako bi svoju ulogu mogli ostvarivati na društveno odgovoran način', rekla je te podsjetila da je Agencija za elektroničke medije u proteklih šest godina u suradnji s UNICEF-om razvila program medijske pismenosti kroz partnerstvo sa školama, fakultetima, Hrvatskim audiovizualnim centrom i drugim relevantnim dionicima.

'Nastavit ćemo promicati programe medijske pismenosti, graditi pismenost svih građana, posebno najmlađih, kako bismo ih educirali i poticali na njihovo aktivno pozicioniranje prema potrošnji medijskih sadržaja', zaključila je ministrica.

Drugi dan ministarskog sastanka, glavna tema bila je nastavak suradnje na promociji europske baštine, a posebno pitanja nelegalne trgovine umjetninama.

Ministrica Obuljen-Koržinek je podijelila hrvatska iskustva vezana za povrat umjetnina nezakonito odnesenih iz Hrvatske tijekom Domovinskog rata, ali i iskustva trajne edukacije carinskih službenika, potrebe međuresorne suradnje, stalne potrage za ukradenim umjetninama i uspostave učinkovitih sustava razmjene podataka.

Ministrica je dala podršku prijedlogu francuskog predsjedanja da se donese Akcijski plan koji će omogućiti učinkovitiju suradnju država članica uključujući uspostavu jedinstvenih digitalnih registara i sustava za razmjenu podataka, stoji u priopćenju.