Spektar boja

Delnički Kotar teatar pokreće filmske radionice za djecu s teškoćama u razvoju

Marinko Krmpotić



DELNICE – »Kotar teatar«, znan po nizu zanimljivih i kvalitenih aktivnosti vezanih uz kulturu, ima novi projekt koji je već uspješno zaživio, govori nam Matija Kezele, umjetnički voditelj ove udruge:


»Riječ je o projektu ´Spektar boja´ koji ima za cilj omogućiti pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima za djecu, mlade i odrasle koji se susreću s raznim preprekama u životu i razvoju. U prvom su nam planu filmske radionice za svu djecu i mlade s teškoćama u razvoju pri čemu smo ostvarili vrlo kvalitetnu suradnju s Centrom za autizam iz Zagreba. Prva faza projekta trajala je od rujna 2021. do veljače 2022. te je obuhvatila ciklus od šest filmskih radionica na kojem su mali polaznici imali priliku u manjim grupama aktivno sudjelovati u koracima »proizvodnje« filmskih sadržaja.


Po završetku radionica svi videoradovi nastali kao zajednički uložen trud voditelja, asistenata, učenika te odgojno-obrazovnog osoblja su montirani u kratke videopriče te su objavljeni na web-stranici https://spektar-boja.hr/. Rezultat ovog dijela projekta je i kratki dokumentarni »making of« film koji pokazuje što sve male ruke mogu, kada imaju adekvatnu podršku i kreativno vodstvo. Daljnji tijek, nove faze i aktivnosti u sklopu projekta moći će se pratiti na navedenoj web-stranici, kao i Facebook stranici projekta.




Nositelj projekta je umjetnička organizacija Kotar teatar koja djeluje kroz pripremanje, organizaciju i izvođenje glazbeno-scenskih djela, kazališnih predstava, festivala, filmskih uradaka, multimedijalnih i umjetničkih performansa, kreativnih radionica, seminara i umjetničkih rezidencija na području cijele Hrvatske. Projekt se provodi u partnerstvu između Kotar teatra, Kino kluba Zagreb te Centra za autizam Zagreb, a uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Cilj nam je kroz ovaj projekt povećati vidljivost i svjesnost vrijednosti inkluzivnosti i ravnopravne dostupnosti kulturnih aktivnosti za svu djecu i mlade s teškoćama u razvoju«, rekao je Kezele.