Svečanost u Zagrebu

180. obljetnica: Matica hrvatska kao nositelj hrvatskog identiteta

Marin Smolčić

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

U čestitarskom govoru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je Maticu nazvao povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani



U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je sinoć svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske.


Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svojem je govoru istaknuo  da je Matica živjela u pet država, ali da je uvijek kao svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini.


U čestitarskom govoru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je Maticu nazvao povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani. Iskazao je poštovanje, uvažanje i veliko divljenje za sve što je Matica hrvatska tijekom 180 godina svojega djelovanja učinila za Hrvatsku i hrvatski narod na kulturnom, prosvjetnom, političkom, umjetničkom i znanstvenom području, kao i skrbi za demokratski društveni razvitak. Premijer Plenković poručio je da je Matica hrvatska vezana za ključnu riječ hrvatskoga naroda, a to je identitet. 


Foto:MH Gospić




U svečanom prigodnom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupio je komorni zbor „Ivan Filipović“ kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike su interpretirali dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt. Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a uzvanici su ujedno pogledali i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.


Predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Gospiću na svečanom obilježavanju 180. obljetnice Matice Hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu bili su članovi predsjedništva Ogranka dr.sc. Joso Vrkljan i Ana Lemić, prof.