DOPUNA NABAVI

Objavljen Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini

Sve otkupljene knjige namijenjene su narodnim knjižnicama kao dopuna redovnoj knjižničnoj nabavi

Nina Obuljen Koržinek

 Goran Mehkek/Cropix

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini, koji traje do 11. studenoga.

Sve otkupljene knjige namijenjene su narodnim knjižnicama kao dopuna redovnoj knjižničnoj nabavi za koju Ministarstvo kulture i medija također osigurava namjenska sredstva u iznosu od 16.398.000 kuna, ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da se neće otkupljivati knjige koje su u trenutku prijave starije od šest mjeseci s obzirom na to da su ih knjižnice uglavnom već nabavile. Posebna se pozornost posvećuje i dostupnosti ponuđenih naslova na tržištu, osobito u fizičkim i online knjižarama te formiranju prikladne maloprodajne cijene knjige koja bi trebala biti usklađena s komercijalnim potencijalom pojedinog izdanja, ali i domaćim i inozemnim potporama osiguranima za objavljivanje, dodaje se.

Upute za prijavitelje trajno su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija, a sve prijave vrednovat će Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu te predlagati otkup pojedinih knjiga u određenom broju primjeraka.

Iz Ministarstva ističu da će se i ove godine ova mjera podrške književno-nakladničkom i knjižničnom sektoru provesti po postojećem modelu te najavljuju intenziviranje komunikacije s knjižnicama i nakladnicima, ali i svim drugim dionicima knjižnoga lanca – knjižarima, distributerima te autorima i prevoditeljima o novom modelu otkupa kako bi njegova provedba koja počinje od iduće godine bila što učinkovitija, transparentnija i jednostavnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:54