Regija
DJEČJI VRTIĆ JARMINA U PROJEKTU “DAJMO DJECI KORIJENE I KRILA”

Vrtićarcima tradicijske drvene igračke
Objavljeno 11. srpnja, 2022.
JARMINA



Mališani Dječjeg vrtića Jarmina dobili su na poklon tradicijske drvene igračke, i to kao 123. vrtić u Hrvatskoj u sklopu odgojno-obrazovnog projekta "Dajmo djeci korijene i krila".

Projekt je nastao u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj uz potporu Ministarstva kulture i medija, a igračke je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu, čime je sačuvana vještina izrade drvenih igračaka.

- Važno je da djecu odmalena osvještavamo što znači baština i na koji je način čuvati. A upravo su igračke bile njima vrlo blizak materijal s kojim je bilo lako osmisliti ovakvo nešto. Naš dolazak u vrtić podrazumijeva donošenje jednog velikog kompleta od 35 različitih igračaka koje su posebno rađene na ekološki način, prema standardima za vrtiće. U Hrvatskoj postoje još samo četiri prava majstora koja izrađuju ove igračke. Važno je da ta vještina opstane - kaže autorica projekta Mirjana Drobina i pojašnjava kako je zamišljeno da igračke budu u vrtiću, ali da se svaka grupa poigra s njima zasebno, pa će se tako u Jarmini igračke izmjenjivati između tri mješovite grupe, što uključuje 63 djece. Uz dječje vrtiće, dodaje autorica projekta, igračke su darovali i u dječjima bolnicama te raznim drugim institucijama gdje su mališani. Drveni pokloni izazvali su osmijehe na licima djece, ali i starijih, koje su vratile u djetinjstvo. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike