Osijek
LJUDIMA NA RADOST, BOGU NA SLAVU

Osječke su orgulje među najvećima u ovom dijelu Europe
Objavljeno 21. siječnja, 2022.
ANTON ŠKRABL: Orgulje sadrže 4268 svirala, svako je unikat te je svako zasebno intonirano i podešeno

Orguljarski je majstor Anton Škrabl iz Rogaške Slatine predstavio tijekom kolaudacije (svečane primopredaje) obnovljenih orgulja osječke konkatedrale u srijedu navečer, u nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima je bila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, brojne tehničke i ine potankosti koje se tiču restauracije i rekonstrukcije ovog veličanstvenog glazbala.



Zaštita UNESCO-a


Orglarstvo Škrabl osnovano je 1990. godine i sa svojih 58 zaposlenih predstavlja jednu od najvećih gradionica orgulja u Europi. Njezin se vlasnik Anton Škrabl školovao za izradu i obnovu orgulja u Njemačkoj, u Orguljarskoj radionici Huberta Sandtnerja u Dillingenu. UNESCO je prije četiri godine uvrstio njemačku tradiciju gradnje orgulja (der Orgelbau) i orguljsku glazbu (die Oregelmusik) na svoj popis nematerijalne kulturne baštine. U Njemačkoj danas postoji otprilike 400 radionica s 2800 stručnjaka u kojima nastaju nove orgulje ili se pak obnavljaju stare. Gledajući popis učinjenog posla u proteklih više od trideset godina postojanja Orglarstva Škrabl, možemo uočiti da je ta slovenska tvrtka obnovila 35 orgulja u Njemačkoj i 56 u Austriji. Ukupno je izgrađeno ili obnovljeno 420 orgulja diljem Europe. Statistika te slovenske tvrtke navodi i uspješno okončani rad na orguljama iz Rusije (4), Kazahstana (1), Kine (1), Japana (1), pa čak i Nigerije (1). Kako nam je rekao majstor Škrabl, nakon kolaudacije u Osijeku, njemu slijedi odlazak u Budimpeštu odakle zrakoplovom leti u London gdje će također biti svečana kolaudacija orgulja na kojima je radilo Orglarstvo Škrabl. Ta je tvrtka izradila ili obnovila čak četrdeset dvoje orgulja u Velikoj Britaniji. Škrabl i njegovi ljudi uspješno su završili posao na 45 orgulja u Hrvatskoj i još trima u Bosni i Hercegovini. I da ne bude kako za ovog Slovenca vrijedi izreka “Nemo propheta in patria”, u Sloveniji je izgrađeno ili obnovljeno 144 orgulja. Govoreći o svojoj tvrtki i njezinu sjedištu u Rogaškoj Slatini, Škrabl je podsjetio kako se u tom mjestu nalazi nekadašnje ljetovalište poznatog đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera odavno preuređeno u hotel “Strossmayer”. Kako je izvijestio jedan hrvatski poslovni list prije nekoliko godina, taj se hotel nalazi u vlasništvu ruskog milijardera.

Predstavljajući restaurirane i rekonstruirane orgulje osječke konkatedrale, Škrabl je rekao kako one imaju 63 samostalno svirajućih registara, tri manuala, pedal i samostalni sviraonik.

450.000 dijelova


- Za vaše smo orgulje nacrtali više od 900 metara kvadratnih nacrta, a za cijeli smo instrument izradili i ugradili više od 450.000 većih i manjih dijelova orgulja različitih materijala. Orgulje u sebi sadrže točno četiri tisuće i 268 svirala, svako je unikat te je svako zasebno intonirano i podešeno, a sva se međusobno nadopunjuju i slijevaju u ugodnu harmoniju. Najmanje je sviralo u registru Mikstura 1 1/3’ i veličine je samo pet milimetara, a najveće je sviralo u registru Principal 16’ s gotovo šest metara dužine. Poseban je izazov predstavljala obnova ovog instrumenta koji je stradao u Domovinskom ratu i više nije bio u funkciji. Nama je bila zadaća da mu vratimo puni sjaj i da služi ljudima na radost, a Bogu na slavu! - istaknuo je Škrabl, koji kaže da su osječke konkatedralne orgulje jedne od najvećih u ovom dijelu Europe.

Orguljarski je majstor iz Slovenije dodao kako su sve do izuma telefona krajem 19. stoljeća orgulje smatrane najsloženijim mehanizmom koji je čovjek konstruirao. Obnova ovog instrumenta stajala je više od pola milijuna eura. Izrada novih stajala bi čak tri milijuna eura.



Draško Celing
KAO SIMFONIJSKI ORKESTAR
Objašnjavajući što su to registri (konkatedralne orgulje imaju ih 68), majstor Škrabl rekao je kako svaki od njih predstavlja određenu boju zvuka. Primjerice, to mogu biti flauta, truba, oboa ili violina. “Orgulje su nešto poput mehaničkog sintesajzera ili pak cijeli simfonijski orkestar u jednom velikom instrumentu”, kazao je Anton Škrabl.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike